ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pendelkaos efter olyckan

Katarina Matsson · 10 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

Stockholmståg och Banverket sätter igång utredning – klar först om tre månader

klar

Artikellänk är kopierad

Kaoset i pendeltågstrafiken fortsätter. Nu ska den stora olyckan i Märsta utredas – men svaret dröjer tre månader. Ett 40-tal personer skadades och 21 fördes till sjukhus när två pendeltåg frontalkrockade vid stationen i Märsta natten till lördag. Orsaken till olyckan är oklar. Banverket uppgav under lördagen att tåget skulle köra in på samma spår, medan Stockholmståg enligt flera medier sagt att det inte skulle göra det. Både Banverket och Stockholmståg avböjer nu att kommentera orsaken och hänvisar till utredningen. – Det här är en väldigt allvarlig olycka och det är mycket material att analysera, säger Kajsa Rosén, vid Banverkets presstjänst. Tre månader beräknas den fullständiga utredningen ta.

•• Vågar man åka tåg under den perioden? – Ja, det vågar man. Jag kan inte påminna mig en liknande händelse. Men det är klart att vi så snabbt som möjligt måste ringa in vad som har hänt så att det inte upprepas, säger Mikael Lindskog, kommunikations-chef på Stockholmståg. – Ja, det är klart, den här sortens olycka är oerhört sällsynt, säger Kajsa Rosén. Även från fackets sida avvaktar man utredningen. – Uppenbart är det en fara i att två tåg krockar, men det är sådant som kan hända. Utredningen får visa vad som hänt, säger Björne Isaksson, ombudsman på Seko.  Alla personer som fördes till sjukhus har fått åka hem. De båda lokförarna har hörts av polisen, men ingen är i nuläget misstänkt för något brott. Sedan Stockholmståg tog över pendeltågstrafiken i juni har de haft stora problem med förseningar och inställda avgångar. – Det har varit en tuff start. De nya tågen har inte varit så tillförlitliga som vi trodde, säger Mikael Lind-skog. Tågen som krockade i Märsta var av äldre modell. – Det är förbannat obehagligt för dem som kör att råka ut för, där måste man sätta in traumahjälp, och det räknar jag med att förarna har fått, säger Björne Isaksson, ombudsman på Seko.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro