ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pendelkaos hela året trots nytt avtal

Johan Lindblom · 11 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

3 609 avgångar ställdes in

klar

Artikellänk är kopierad

Första halvåret  i år ställdes 3 609 pendeltågsavgångar in. Det är 6 procent, drygt 200, fler inställda jämfört med samma period 2006, då Citypendeln skötte driften.Trots löften och ett 100 miljoner dyrare avtal  med efterträdaren Stockholmståg har SL alltså inte lyckats vända  den negativa trenden i år.

– Vi är självklart inte nöjda. Men ska vi vara ärliga är det inte Stockholmståg som är den stora orsaken till ökningen av inställda tåg, kommenterar SL:s presschef Björn Holmberg.I genomsnitt handlar det om 20 inställda tåg varje dag under första halvåret i år.

Framför allt grundar sig den 6-procentiga ökningen av inställda avgångar i år på händelser i februari och juni. I februari togs ett stort antal vagnar ur trafik för akut underhåll av rena säkerhetsskäl. Det medförde hundratals extrainställda avgångar och tusentals irriterade Stockholmspendlare.

Under juni månad drabbades SL av idel spårproblem och nedrivna ledningar, vilket gav ovanligt många inställda avgångar för årstiden.– Vi hade en hel del pro-blem på grund av förarbrist och underhåll under årets första månader, problem som vi delvis får ta på oss.

I övrigt är det ju Banverket och SL själva som bär ansvaret för de flesta inställda turerna, säger Anders Reinhold, planeringschef på Stockholmståg.Stockholmstågs problem med förarbrist har fortsatt under sommaren, men olika lösningar har medfört allt färre inställda tåg sedan april.– Det pågår ständigt en dialog med Banverket om förbättrad framkomlighet, säger Björn Holmberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro