ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pendeltågen riskerar böter för dålig hygien

Frida Sundkvist · 10 Jul 2013
Uppdaterad 10 Jul 2013

Arbetsmiljöverket ingriper mot Stockholmståg. Men operatören protesterar: lokförarna har aldrig mått dåligt av att de inte kan kyla sina lunchlådor.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns ingenstans att förvara matlådor ombord på tågen, vilket nu Stockholmståg får kritik för.
Det finns ingenstans att förvara matlådor ombord på tågen, vilket nu Stockholmståg får kritik för.Foto: Jessica Gow/Scanpix

Stockholmståg, som ansvarar för pendeltågstrafiken i Stockholm, riskerar böter på 100 000 kronor om de inte ger sina lokförare möjlighet att kyla sina lunchlådor. 

Eftersom lokförarna går på tåget på en station, och går av för lunch på en annan station, måste de ha med sina lunchlådor ombord. Men Stockholmståg vägrar ge dem kylväskor för att hålla maten fräsch fram till lunchtimmen. 

– Det direkta kravet är att arbetstagarna på ett säkert sätt ska kunna förvara medhavd mat, säger Björn Strömbäck på Arbetsmiljöverket. 

Stockholmståg har överklagat beslutet. Operatören skriver i sin överklagan att det inte finns kända händelser då någon drabbats av ohälsa på grund av för dåligt förvarad mat. 

– De tycker inte att det utgör någon risk, eftersom det inte kan påvisa att någon har mått dåligt av det, säger Björn Strömbäck. 

Enligt livsmedelsverkets hemsida är kyla viktigt för att hålla maten fräsch, speciellt känsliga ämnen som köttfärs och färsk fisk. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro