ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pengar största hotet mot demokratin”

BBC · 17 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Regissören Susanne Bier: Så kan du påverka

klar

Artikellänk är kopierad

Vem skulle du rösta på som president för hela världen?– Jag skulle inte rösta på någon. Det är ingen bra idé. I grunden tror jag att ju mindre gruppen är, desto bättre fungerar demokratin.

Kan terrorism förstöra demokrati?– Det är en riktigt svår fråga. Jag hoppas verkligen inte det och tror verkligen inte att det är så. Det finns hot, men jag tror att tendensen för en god värld är starkare än för en ond.

Vem regerar över världen?– Olyckligtvis tror jag att pengar fortfarande styr över världen alltför mycket. Det är kanske det största hotet mot demokratin att finanserna fortfarande har så mycket mer makt än människor.

Varför bry sig om att rösta?– Man måste rösta. Det är en moralisk skyldighet och en moralisk rättighet. Och det är det enda sättet som vi alla har en chans att påverka det samhälle vi lever i.

Är kvinnor mer demokratiska än män?– Nej, kvinnor är inte mer demokratiska än män. Om det finns någon skillnad så är kvinnor mer pragmatiska än män, och det finns några grundläggande pragmatiska skäl till demokrati, vilket kanske kan ge dem ett lätt övertag när det gäller att vara demokratisk.

Är Gud demokratisk?– Nej, nej, Gud är inte demokratisk. Det ligger i Guds natur att inte vara demokratisk. Demokrati har att göra med människan och Gud har att göra med Gud.

Är demokrati bra för alla?– Demokrati är rätt för alla. Det krävs ett visst mått av utbildning för att få demokrati att verkligen fungera. Det är vår skyldighet i västvärlden att göra det möjligt för resten av världen att bli demokratisk. Och det innebär att förse fattiga länder med tillräcklig utbildning.

Vad skulle få dig att starta en revolution?– Om jag skulle vara medborgare i en totalitär stat skulle jag definitivt starta en revolution. Om det skulle bli en våldsam eller fredlig revolution kan man bara spekulera om. Men jag tror att jag skulle vara beredd att använda nästan vilka medel som helst för att få den att fungera.

Är diktaturer någonsin bra?– Diktatorer är aldrig bra. Diktaturer är till sin natur hemska och nedbrytande, och det finns ingenting bra med det. Jag tror på demokrati.

Kan demokrati lösa klimatkrisen?– Jag tror inte att demokrati kan lösa klimatförändringar på kort sikt. Nu styrs världen så mycket av ekonomisk vinning … Vi måste ta itu med icke-demokratiska länder och icke-demokratiska företag som i princip bär skulden till den globala uppvärmningen.  

klar

Artikellänk är kopierad

BBC
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro