ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pengaregn över alla miljöteknikföretag

Mia Odeh · 15 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Karin Thunman, Göran Bolin och Ida Johnsson kan nog kalla sig vinnare mitt i krisens Sverige. De jobbar på Climatewell i cleantechbranschen som spås en ljus framtid. 

Karin Thunman, Göran Bolin och Ida Johnsson kan nog kalla sig vinnare mitt i krisens Sverige. De jobbar på Climatewell i cleantechbranschen som spås en ljus framtid.  Foto: Jenny Hammar


klar

Artikellänk är kopierad

Satsningar på miljöteknik har nått nya rekordhöjder. Det senaste kvartalet har mer än 18 miljarder kronor investerats globalt i branschen trots den brinnande finanskrisen. Behovet av avancerad miljöteknik är så stort att efterfrågan spås öka när lågkonjunkturen har ebbat ut. Det senaste kvartalet har satsningarna slagit rekord både globalt och i Europa. Det internationella nätverket Cleantech Group uppskattar att mer än 18 miljarder kronor i riskkapital har satsats på miljöteknik i världen de senaste tre månaderna. Under samma period satsades också det högsta beloppet någonsin på svensk cleantech, 205 miljoner kronor. Den största enskilda investeringen i Sverige har gjorts i det svenska företaget Scandinavian Biogas som för bara en vecka sedan presenterade ett tillskott från utländska investerare på drygt 170 miljoner kronor.

Miljöteknik, eller cleantech, spås en ljus framtid medan teknikbranscher som bygg- och transport drabbats hårt av varsel och nedskärningar under finans-krisen.– Man tittar alltid efter bra affärer oavsett bransch. Alla affärer som riskkapitalföretag investerar i måste ha en god ekonomisk utveckling, de förväntar sig en god avkastning, och då står cleantech för ett behov som inte slutar, säger Marie Reinius, vd för Svenska riskkapitalföreningen.

Energiteknik allra hetast

På Climatewell AB är man övertygad om att den svenska miljötekniska industrin kommer att överleva lågkonjunkturen.– Miljöteknik och förnyelsebar energi kommer att fortsätta vara minst lika starkt efter att krisen är över, helt enkelt för att behovet är så stort. De två faktorerna som driver på utvecklingen är ekonomi och klimat, säger vd Per Olofsson.

Företaget gör klimatanläggningar som drivs utan el, och det är just smarta energilösningar som attraherar investerarna mest.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro