ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pengarna spelar ingen roll, jag saknar min hund”

Evelina Olsson · 25 Okt 2013
Uppdaterad 25 Okt 2013

Husdjur. Djurägare vars djur felbehandlats eller dött till följd av veterinärvård har möjlighet att söka skadestånd från den behandlande veterinären. Men få känner till möjligheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Hunden Lisa.
Hunden Lisa.Foto: Foto: Privat
Åke och dottern Emily Bystedt med bild på hunden Lisa. Emily fick 
  hundvalpen när hon var liten.
Åke och dottern Emily Bystedt med bild på hunden Lisa. Emily fick  hundvalpen när hon var liten.Foto: Urban Brådhe

– Eftersom veterinärer levererar en tjänst så har man som kund alltid möjlighet att reklamera den tjänsten. Har en veterinär varit vårdslös och felbehandlat ett djur kan den vara ersättnings­skyldig mot kunden enligt skadeståndslagen, säger Cecilia Winter, kommunikationsansvarig på försäkringsbolaget Agria. 

Många läsare har hört av sig till Metro efter artikeln om veterinärmissar. En av dem är Åke Bystedt vars hund Lisa dog på operationsbordet till följd av en livmoderinflammation. Han fick aldrig en förklaring till vad det var som gick snett, men däremot en räkning på 28 000 kronor. 

– Jag fick aldrig någon information om att jag kunde söka skadestånd. Men pengar spelar egentligen ingen roll, jag saknar min hund varje dag, säger han.

Även om man som djur-ägare har sitt djur försäkrat kan kostnaderna i samband med behandling bli stora. I Åkes fall betalade försäkringsbolaget ut 10 000 kronor. 

– Det första du då ska göra är att, så snart som möjligt, skriftligt vända dig till den behandlande veterinären med en reklamation där  du beskriver varför du vill reklamera tjänsten och anger ditt skadeståndsanspråk. De flesta veterinärer har i dag en ansvarsförsäkring som täcker det ansvar som de kan ha mot kunden, säger Cecilia Winter.

Åke och hans familj anmälde till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård som inte riktade någon kritik mot veterinären. Nämnden ansåg att det hade varit önskvärt att Lisa opererats snabbare men att detta inte var möjligt, bland annat då veterinären var upptagen med andra akuta patienter. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro