ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Penis på menyn

Caroline Engvall · 11 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Li Hu, som är servitris på restaurang Guolizhuang, serverar gryta på fårpenis.
Li Hu, som är servitris på restaurang Guolizhuang, serverar gryta på fårpenis.Foto: Johan Almblad
Metros reporter provsmakar budgeträtten fårpenisgryta.
Metros reporter provsmakar budgeträtten fårpenisgryta.
Menyn talar sitt tydliga språk.
Menyn talar sitt tydliga språk.

Fyra små rätter är totalt ute. Nu har Pekings första penisrestaurang öppnat. Metro har testat den.”Vi äter allt som kan flyga utom flygplan och allt som har fyra ben utom bord och stolar”. Så lyder ett kantonesiskt matordspråk.Kineserna lagar gärna till hund, orm, skorpioner och annat från djurvärlden som många västerlänningar aldrig skulle drömma om att ha på sin tallrik – och nu har Pekingborna fått sin allra första penisrestaurang.I november öppnade Guolizhuang, där gästerna kan välja från en meny som listar såväl snopp från oxe och åsna (billigast) som från orm och säl (cirka 3 000 kronor för kanadensisk säl, måste förbeställas). En mix av diverse djurlemmar kostar motsvarande 1 500 kronor.– Men det är en hemlighet vilka djur den är tillagad av, säger servitrisen Li Hu.Restaurangen består av en handfull separata rum. Kanske vill besökarna inte skylta med vilken djurpenis de beställer. Li Hu tycker att vi bör prova sex olika djurpenisar och fyra testikelsorter kokta i kycklingbuljong för nästan 600 kronor per portion. Vi avböjer artigt och väljer ett smakprov av den billigaste rätten, fårpenisgryta för en svensk hundring.– En del nyfikna turister har hittat hit, men det kommer mest affärsmän, säger Li Hu innan hon går och stänger dörren om vår nervositet. I Kina är du vad du äter. Kineserna tror att det mesta har medicinska effekter, och att äta just djurlemmar ska ge mannen styrka.– Att äta penis kan ge kvinnor styrka, men jag skulle inte rekommendera testiklar. Testosteronet kan vara dåligt för fertiliteten, säger Li Hu när hon återvänder med en liten gryta.Vi är tacksamma att hon inte stannar och betraktar oss. Konsistensen hos de hackade djurdelarna liknar bläckfisk och simmar i gul sås. Fotografen och jag utbyter en blick när Li Hu kommer tillbaka och frågar hur det var. Vi klappar oss artigt på magen och säger att vi är mätta. Hon nickar och ler blygt.– Hoppas att ni får en bra semester i Peking.Hon låtsas inte om att vi inte har ätit upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro