ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pennan avslöjar om din drink är spetsad – på en sekund

Ida Gustafsson · 8 Mar 2016
Uppdaterad 8 Mar 2016
Våldtäktsdroger är ofta både lukt och smakfria, men den danska uppfinningen kan göra dem upptäckbara.

Våldtäktsdroger är ofta både lukt och smakfria, men den danska uppfinningen kan göra dem upptäckbara. Foto: TT


På en sekund ska den danska uppfinningen kunna hitta droger som lagts i drinkar. En prototyp är framställd och snart kommer en konsumentinriktad produkt att nå marknaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Det danska företaget Drugster har tagit patent på uppfinningen med samma namn som ser ut som en penna. Det är oklart hur många som drabbas av våldtäktsdroger – men tillvägagångssättet är ofta det samma. Med hjälp av sövande droger som förövaren lagt i en drink får offren blackout. Hen blir medgörlig för förövaren och offret inser inte vad som hänt förrän dagen efter när drogerna slutat verka. 

► LÄS MER: Sabina, 26, bjöds på drink – blev drogad och våldtagen

Danska uppfinnaren Ulrik Merrild har med hjälp av 500 intervjuer av unga kvinnor och föräldrar i Danmark, USA och Kina undersökt behovet av hans uppfinning. 

– Det är väldigt svårt att hitta konkreta tal på omfattningen av våldtäktsdroger, men i USA finns det en uppfattning att 5-6 procent av alla kvinnor kommer att bli utsatta för drogade drinkar, precis som en ny trend att använda ämnen för att söva människor som sedan blir bestulna, säger Ulrik Merrild till Jyllands Posten. 

Han har tagit fram en prototyp av pennan som riktar sig till myndigheter eller vakter på nattklubbar som misstänker att de har gäster som spetsar drinkar med droger. En konsumentinriktad penna är under utveckling och väntas att kosta runt 600 danska kronor.

► LÄS MER: Polisen: Så vet du om du blivit drogad på krogen

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro