ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pensioner för 43 miljarder saknar mottagare

Leif Oldenburg · 28 Feb 2014
Uppdaterad 3 Mar 2014

Över 350 000 personer utomlands är berättigade till svensk pension utan att veta om det. Totalt handlar det om pensioner för 43 miljarder kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

350 000 personer som bor utomlands får inte sitt orangea kuvert, eftersom  pensionsmyndigheten saknar deras adress.
350 000 personer som bor utomlands får inte sitt orangea kuvert, eftersom  pensionsmyndigheten saknar deras adress.Foto: Anders Glans/PPM

Den här veckan ska 592 000 pensionssparare som bor utomlands få sina orangea kuvert. Men till 365 000 av spararna saknas det adress och myndigheterna vet inte var de befinner sig.

– En stor del kan vara personer som arbetade här på 1960- och 70-talen och flyttade hem i unga år utan att tänka på att de faktiskt är berättigade till svensk pension, säger Arne Paulsson, expert på Pensionsmyndigheten.

Totalt handlar det om pensionsbesked på 43 miljarder kronor som inte går att skicka ut eftersom det saknas aktuella adresser. Det genomsnittliga pensionsbeloppet ligger på drygt 9 000 kronor i månaden.

– Men de flesta av de här personerna har förmodligen inte uppnått pensionsåldern ännu, säger Arne Paulsson.

Personer utomlands som plötsligt upptäcker att de i flera år har varit berättigade till svensk pension kan inte få pengarna i efterhand. Månadsbeloppen läggs inte på hög i avvaktan på att den pensionsberättigade ska höra av sig.

– Nej, man kan inte ta ut pensionen retroaktivt. Men däremot stiger ju månadsbeloppet för varje år som man skjuter upp pensionen, säger Arne Paulsson.

Av totalt 6 160 000 pensionssparare bor 592 000 utomlands. Den som inte får sitt orangea kuvert eller har flyttat kan kontakta Pensionsmyndigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro