ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Peony 2 – min nya vardags-takeaway

Jonas Cramby · 25 Okt 2012
Uppdaterad 8 Dec 2016
Peony 2 – min nya vardags-takeaway Trots att maten inte riktigt lever upp till Jonas Crambys förväntningar kommer han komma tillbaka – igen och igen.

Peony 2 – min nya vardags-takeaway Trots att maten inte riktigt lever upp till Jonas Crambys förväntningar kommer han komma tillbaka – igen och igen. Foto: Urban Brådhe


Metros krogskribent Jonas Cramby kliver in på Söderorts bästa sichuankrogs filial i innerstaden och är beredd på att bli blåst av stolen.

klar

Artikellänk är kopierad

Söderorts bästa sichuankrog startar filial i innerstan.
Söderorts bästa sichuankrog startar filial i innerstan.

Alla som någonsin ätit en riktigt bra mapo doufu eller gong bao chicken vet att det kinesiska sichuanköket, med sin karaktäristiskt bedövningsmedelsmakande sichuanpeppar, är mer beroendeframkallande än ”Angry birds”.

Tyvärr är det dock oftast det lite tamare kantonesiska köket som stadens kinakrogar väljer att svenskifiera. Men det finns undantag: på Lao Wai på Luntmakargatan serverar de fantastiskt vegetariskt sichuankäk med taiwanesiska influenser och på restaurang Eat i Moodgallerian har de en sjurätters sichuanmeny (tillredd av specialrekryterade, kinesiska kockar) som jag kan längta så mycket efter att jag ibland vaknar svettig, skrikande dess namn: ”SPICY BUT NOT TO SPICY SICHUAN (475 KRONOR)!”

Tyvärr har Eat av någon anledning valt att gömma denna lilla pärla bland en massa träliga, europeiska bistrorätter så chansen att välja fel är överhängande. Jag är också rädd att kvaliteten skiftar mer än acceptabelt, för när jag har återkommit för lunch har samma sichuanrätter varit ganska långt ifrån att blåsa mig av stolen.

Dock finns det goda nyheter för alla oss fans av svart vinäger och avdomnade munhålor: Peony har startat filial i innerstaden. Den ursprungliga Peony, vid Globenområdet, är sedan tidigare välkänd för alla oss kinamatfans. Det är den typ av krog som både uppskattas av fredagsmysare i joggingbyxor och får en kort, uppskattande nick av autencitetspolisen. Vissa menar till och med att de har stans bästa sichuankäk.

När jag för första gången stiger in i Peony på Karlbergsvägen spelas det kinesisk schlager i den nästan tomma lokalen och trots att det är lördag kväll är golvet täckt av Ikeakartonger och en servitör står på alla fyra och monterar upp en bänk. Precis som det ska vara alltså.

Till maten känner jag mig dock lite mera kluven. För samtidigt som Peony 2 uppenbarligen har högre ambitioner än de flesta av sina kolleger så har de inte fått samma koll på smakbalanserna som moderkrogen än. Jag äter en fantastisk portion comebackfläsk, en god gong bao chicken medan sichuankycklingen har den vanliga, lite för gelatinliknade redningen och min mapo doufu smakar platt av tråkig snabbköpstofu.

Trots detta bestämmer jag att Peony 2 hädanefter kommer vara ”min” vardagstakeaway. Maten de serverar är ju trots allt beroendeframkallande och de har hittills, gudskelov, valt att inte börja med bufféer. Ett påfund som måste vara den kulinariska motsvarigheten till armhålor.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro