ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Per och Anna-Lena gör som Madonna

Jacob Härnqvist · 15 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Per och Anna-Lena har, förutom Moses från Kenya, sedan tidigare två adoptivbarn tillsammans: Julia från Indien och Timotheus från Sydkorea.

Per och Anna-Lena har, förutom Moses från Kenya, sedan tidigare två adoptivbarn tillsammans: Julia från Indien och Timotheus från Sydkorea. Foto: Jacob Härnqvist


klar

Artikellänk är kopierad

I fredags fick Madonna klartecken från Högsta domstolen i Malawi att hon får adoptera ytterligare ett barn, en treårig flicka som heter Chifundo ”Mercy” James. Även sonen David Banda kommer från Malawi.
I fredags fick Madonna klartecken från Högsta domstolen i Malawi att hon får adoptera ytterligare ett barn, en treårig flicka som heter Chifundo ”Mercy” James. Även sonen David Banda kommer från Malawi.
Angelina Jolie har adopterat dottern Zahara från Etiopien.
Angelina Jolie har adopterat dottern Zahara från Etiopien.

Allt fler svenskar gör som Madonna och Angelina Jolie – adopterar från Afrika.Per och Anna-Lena Andersson är bland de första svenskarna att adoptera från Kenya. Om några månader får de åka hem till Sverige med sin lille son, Moses. Sedan tre månader bor familjen Andersson i en vindlande lägenhet i Kenyas huvudstad Nairobi. Här tillbringar de sina dagar med att bada, gå på stan och umgås med vänner. Allt medan de väntar på att adoptionsprocessen ska bli färdig. En process som startade hösten 2006 med att de ansökte om att få adoptera från - Sydafrika.– Vi ansökte först till Sydafrika, men regelverken ändrades under tiden så att vi inte kunde adoptera därifrån. Så när vi hörde att Kenya skulle starta som adoptionsland blev vi nyfikna.Paret blev godkända som adoptivföräldrar under oktober 2008 som en av de första svenska familjerna att adoptera från just Kenya. Den 27 januari kom det efterlängtade beskedet: det fanns en övergiven liten pojke vid namn Baby Moses på ett barnhem strax utanför Nairobi. En månad senare åkte familjen till Kenya för att träffa honom. Efter att ha träffat lille Moses under en vecka på barnhemmet fick Per och Anna-Lena ta med honom till lägenheten i Nairobi. Sedan följde en tre månader lång fosterperiod som just är avslutad.– Under fosterperioden gör adoptionsorganisationen och myndigheterna flera hembesök för att se till att barnet mår bra. Kenyanerna lägger mycket energi på den biten, och det tycker vi känns seriöst, säger Anna-Lena.Att fosterperioden är avslutad betyder dock inte att adoptionen är ett faktum. För att Moses ska bli svensk medborgare krävs en domstolsprocess. På papperet ska processen ta cirka tre månader, men kan bli betydligt längre. – Domstolsprocessen kan bli både sex och åtta månader lång om man har otur.

Per och Anna-Lena håller på att adoptera Moses. Men de måste först gå igenom en flera månader lång domstolsprocess. Under den tiden tillåter inte de kenyanska myndigheterna att man fotograferar Moses ansikte.
Per och Anna-Lena håller på att adoptera Moses. Men de måste först gå igenom en flera månader lång domstolsprocess. Under den tiden tillåter inte de kenyanska myndigheterna att man fotograferar Moses ansikte.Foto: Jacob Härnqvist

De svenska adoptionerna från Afrika ökar

Antalet svenska adoptioner minskar, medan andelen adoptioner från Afrika ökar.– Ja, fler svenskar adopterar från Afrika eftersom vi fått fler samarbetsländer där. Men totalt sett minskar antalet adoptioner eftersom färre barn placeras för internationell adoption, säger Inga Näslund på Adoptionscentrum i Stockholm.Den som adopterar från Kenya måste vara beredd på en lång vistelse i landet. – De kenyanska myndigheterna vill att familjen ska provsamleva med barnen i flera månader innan den juridiska processen börjar. Andra länder har ingen sådan utvärdering, eller överlåter den till svenska socialarbetare. Att man stannar ovanligt länge just i Kenya beror också på att familjen måste vänta på plats under den juridiska processen. I andra länder kan man vänta hemma i Sverige och sedan hämta barnet när allt är klart.Att adoptioner från afrikanska länder blivit vanligare beror på en mängd faktorer, menar Inga Näslund, som den politiska och ekonomiska utvecklingen i länderna.

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Härnqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro