ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Per-Ola, 217 centimeter är längst i Sverige

Ingrid Arinell · 10 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Stor eller liten soffa? Allt beror på storleken. 

Stor eller liten soffa? Allt beror på storleken.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

164 centimeter Metroreporter möter 217,5 centimeter Sveriges längste man.
164 centimeter Metroreporter möter 217,5 centimeter Sveriges längste man.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

LÄNGD. Per Ola Karlsson, 37, från Vittsjö i Skåne har korats till Sveriges längste man. Med sina 217,5 centimeter har han kvalat in i den svenska versionen av Guinness rekordbok. Men något smeknamn som anspelar på längden har han aldrig haft. Som elitbasketspelare i Melba har Per Ola träffat flera högresta idrottsmän, fast bara två som varit längre än han själv – en amerikan och en rumän.

Berätta för en som bara mäter 164 centimeter över marken – vad är det bästa med att vara lång?– Folksamlingar. Man ser allt, har pejl på läget. När jag spelade elitbasket var det en fördel.

Du bara droppade bollarna i korgen?– Nej, så lång är jag inte, haha. Jag har en räckvidd på 285 centimeter när jag sträcker upp armen, men korgen satt 20 centimeter högre upp.

När önskar du att du vore kortare?– I trånga och små utrymmen där man nästan får ha skyddshjälm på sig. Senast för två veckor sedan var jag inne i ett hus från 1800-talet. Då märks det att man är längre än standard.

När upptäckte du att du var längre än andra?– Det var rätt så tidigt. Tittar man på skolkort har jag alltid varit huvudet högre.

Hur funkar det att shoppa?– Det är ett bekymmer. Jag har 49–50 i skostorlek, och är det någon affär som har den storleken så finns den oftast bara i en modell. Jag beställer amerikanska skor. Amerikaner är rätt storfotade.

Har folk velat bli plåtade bredvid dig?– Jo, det har hänt. Det var en tant som sparkade på sin gubbe och ville att han skulle ställa sig bredvid mig så att hon kunde ta kort. Han var bara 160 centimeter lång.

Går det bra att åka kollektivt?– När jag åker tåg söker jag mig till platser vid gången så att jag kan veckla ut benen. Tar jag flyget ber jag alltid att få sitta vid nödutgången. Där finns det extra utrymme. Man får välja en stor bil. Själv kör jag en jeep.

Brukar dina kompisar be dig byta deras glödlampor?– Nej, det går inte hem hos mig. De får skaffa en stege, annars kan jag lika gärna sätta i gång en taxameter när jag kommer hem till dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro