ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Perfekt för söndagsmiddagen

Jonas Cramby · 16 Apr 2014
Uppdaterad 8 Dec 2016
Formosa har den kinesiska menyn på väggen.

Formosa har den kinesiska menyn på väggen. Foto: Julio C Saint' Just


På kinakrogen Formosa hittar du en prisvärd kinesisk meny – autentisk och perfekt som en söndagsmiddag för familjen.

klar

Artikellänk är kopierad

Formosa har en av de mest autentiskt kinesiska menyerna i stan.
Formosa har en av de mest autentiskt kinesiska menyerna i stan.Foto: Julio C Saint’ Just

RECENSION: Formosa – 3 glober

Utåt sett finns det egentligen inte mycket skiljer Formosa från de flesta andra kinakrogar i närheten. Några handskrivna lappar gör reklam för stöl med kyckling och cashewnötter för 98 kronor, ett par turister sitter på uteserveringen med uppvikta kartor och vid entrén står en ostadig man med magväska och camouflagekläder och försöker dra upp dörren – fastän den uppenbarligen går utåt. Överhuvudtaget känns det som om Formosa sett ungefär likadan ut sedan man käkade lunch här – eller om det var någon annan kinakrog i närheten? – under en skolresa till Vasamuséet i nian.

I foodiekretsar har det dock tisslats och tasslats en del om att de inte bara serverar friterad kyckling med sötsur nyponsoppasås utan även ska ha några av de mer autentiskt kinesiska menyerna i stan. Och mycket riktigt: bland de vanliga svenskifierade kinakrogsrätterna hittar man två kinesiska middagar där sju respektive tio smårätter (utan ris) delas av alla runt bordet. Vi bestämmer oss så klart för den största.

När den trevlige servitören hör om vårt val blir han genast entusiastisk. Han berättar att man inte äter förrätter i Kina men däremot gärna några spicy grönsaksrätter till en bira och in kommer en sjögrässallad med chili samt skogsöron marinerade i vinäger och chili. Mycket gott. Särskilt till en iskall Tsingtao.

Efter att tallrikarna är renskrapade börjar resten av rätterna komma ut som i vågor: först lite potstickerdumplings och en mycket god hemskuren nudelsoppa med surkål och fläsk. Sedan räkor stekta med salt och sichuanpeppar samt en hel färsk gös, en så kallad ekorrfisk, som dock har samma sötsura sås som barnens friterade kyckling vilket kanske förtar den autentiska känslan en smula. Två versioner av Formosas lufttorkade fläsk sätts sedan framför oss på det knakande bordet. En med med stekt riskaka och en med en mörk, mustig svampsås och precis när man tror att man inte ska få ner ens en lövtunn mintchoklad till kommer då till slut pekinganka med kinesiska pannkakor, hoisinsås och färska juliennade grönsaker. Puh. Måltiden avslutas med lite färsk frukt och att man skakande på huvudet knappt fattar att allt detta alltså kostade 349 kronor per person.

Helt enkelt gott, frikostigt, otroligt prisvärt och perfekt som en söndagsmiddag för familjen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro