ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Persbrandt om rollen som Tårtgeneralen: Känner igen viljan att bli sedd

Gustaf Larsson · 7 Mar 2018
Uppdaterad 8 Mar 2018
I Filip och Fredriks regidebut spelar Mikael Persbrandt huvudrollen som Hasse P.

I Filip och Fredriks regidebut spelar Mikael Persbrandt huvudrollen som Hasse P. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå


I kväll har Filip och Fredriks första långfilm Tårtgeneralen” premiär. Mikael Persbrandt spelar huvudrollen som Hasse P. ”Själva storheten ligger i att de vågar göra en komedi med den här allvarliga svärtan i”, säger han inför premiären.

klar

Artikellänk är kopierad

På bästa sändningstid år 1984 utser Jan Guillou och ”Rekordmagazinet” Köping till Sveriges tråkigaste stad. I samma veva flyttar Ikea sitt varuhus till Västerås och Köpingsborna går in i en kollektiv självförtroendesvacka. Det ger Hasse P, spelad av Mikael Persbrandt, en vilja att ta revansch på Guillou i synnerhet och stockholmare i allmänhet. Han bestämmer sig för att sätta Köping på kartan igen genom att bygga världens längsta smörgåstårta.

– Hans vilja att komma någonstans. Att bli sedd, att bli älskad. Där kan jag absolut känna igen mig, säger Mikael Persbrandt till Metro.

Agnes Lindström Bolmgren, Jens Ohlin, Mikael Persbrandt och Tomas von Brömssen. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå
Agnes Lindström Bolmgren, Jens Ohlin, Mikael Persbrandt och Tomas von Brömssen. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Hasse P var entreprenör och en mångsysslare av rang. I filmen visar han prov på sin kreativitet genom att starta olika verksamheter, med blandade resultat, i sitt älskade Köping. Han öppnar bland annat en restaurang som serverar kräftskiva – året runt. Men i honom fanns även ett stort mörker.

– Jag känner igen mig på så vis, kanske är det så man väljer roller. Jag vill naturligtvis att det ska finnas beröringspunkter, att man ska förstå karaktären. Men vi är några skådespelare som brukar säga: ”Man kan använda det lilla barnets allra mest triviala oförrätter för att senare i livet spela massmördare”. Det handlar om tillkortakommanden, säger Mikael Persbrandt om sin rolltolkning.

Programledarduon Fredrik Wikingsson och Filip Hammar begår i och med ”Tårtgeneralen” regidebut. Filmen är verklighetsbaserad, så även karaktärerna i filmen. Det gav duon en viss nervositet under produktionen.

– Hasses syskon var där när vi hade premiär i Köping. Det vore ju hemskt om de känt; ”gud vad ni har varit elaka mot vår döda brorsa”. Det hade varit fruktansvärt. Det var samma grej när vi gjorde en dokumentär om ett somaliskt bandylag, då var vi angelägna om att de skulle gilla filmen eftersom vi har tagit deras historia, säger Fredrik Wikingsson.

Från början var Robert Gustafsson klar för rollen som Hasse P. Sent i processen valde han dock att hoppa av för att ”manuset inte höll”. Då klev Persbrandt, som river av sin första huvudroll i en filmkomedi, in i handlingarna.

–  Det är perfekt att det är blev Micke. Vi har aldrig varit inställda på att göra en ren komedi av det här. Vi ville att det skulle finnas stora stråk av vemod och att man skulle bli lite gripen av filmen. Micke är så jävla bra på att väcka den typen av känslor, berättar Fredrik Wikingsson.

– Själva storheten ligger i att de vågar göra en komedi med den här allvarliga svärtan i. Förhoppningsvis är det en film man både kan skratta åt och känna med. Det brukar ju känneteckna även de bästa, säger han.

Agnes Lindström Bolmgren gör i och med ”Tårtgeneralen” sin filmdebut. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå
Agnes Lindström Bolmgren gör i och med ”Tårtgeneralen” sin filmdebut. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Filmen avhandlar inte bara Hasse P och hans levnadsöde. Vi får bland annat stifta bekantskap med kafébiträdet och bagaren Åsa. Hon gestaltas av debutanten Agnes Lindström Bolmgren.

– Det var lite läskigt att skälla ut Mikael Persbrandt och Tomas Von Brömssen en vecka efter min teaterexamen. Det var bisarrt och kul på samma gång. Att livet har det här att bjuda liksom. Men jag kände mig ändå trygg, alla fattade att jag var ny, säger Agnes Lindström Bolmgren inför sin debut.

pil
Baserad på en sann historia

“Tårtgeneralen” är baserad på en sann historia samt Filips & Fredriks bok med samma namn.

Med filmatiseringen debuterar de som regissörer och står även för filmens manus. Filmen har premiär ikväll den 7 mars.

I rollerna:

Mikael Persbrandt – Hasse P

Helena Bergström – Dyr-Gunilla

Tomas von Brömssen – Ivar Sjöman

Agnes Lindström Bolmgren – Åsa Sjöman

Jens Ohlin – Lars Hammar

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro