ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Persisk mat som saknar syrlighet

Carl Reinholdtzon Belfrage · 7 Nov 2013
Uppdaterad 7 Nov 2013

Foto: Lena Garnold


Three Doors Deli har ett blandat klientel och harmonisk känsla. Men den persiska maten saknar sting och jazzen borde förbjudas.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Lena Garnold
Foto: Lena Garnold

Klientelet på Three Doors Deli är så eklektiskt att jag skulle passera obemärkt om jag så kom inridandes på en häst. Ingen subkultur eller uttryck känns främmande här. När jag stiger in och tittar ut över den lilla lokalen får jag små estetiska samples av Linnéstadens spretiga befolkning: den silverhåriga kulturtanten i gröna läsglasögon som tillverkar skålar i lera och de genusmedvetna studenterna som läser A-kurs i litteratur delar bröd med lokala brevbärare, biodlare och Dressmannrevisorer. 

Man får direkt känslan av att de har varit här förut, många är säkert stammisar då de vant och högljutt rör sig i lokalen. Här behöver man inte oroa sig för att någon klagar över barnvagnen, att någon rynkar på näsan på grund av att någon bär förra årets tygpåse eller att det är en fluga i soppan – en nästan zenbuddistisk tolerans och harmoni råder i lokalen. Detta ska dock snart effektivt brytas.

Three Doors Deli är nämligen också ett ställe som generöst ger möjlighet för diverse jazzakter att uttrycka sig fritt inför publik. Det handlar ofta om musiker iklädda plagg som deras mödrar har lagt fram på morgonen och som gärna står och glatt nickar åt varandras förvånansvärt mediokra trumpet- och saxofonsolon. 

Det är som en fritidsgård med en stor låda musikinstrument i mitten som barn får prova öppet på scen utan vare sig licens, utbildning eller efterfrågan. Även ”quiz” tillhandahålls som på många andra restauranger i stan. ”Quiz” av olika slag borde naturligtvis förbjudas.

Jag och mitt sällskap tar in vinblads­dolmar, hummus, potatisfrittata, sallad och lite olika röror som förrätter/smårätter. Helt i persisk tradition. 

Rätterna saknar dock sting och syrlighet och är något för tama för att kvalificera sig som god persisk mat. 

Det persiska brödet, naan barbari, är trevligare. Men bäst ska en huvudrätt ­visa sig vara: en fin pulled pork sandwich med bbq-sås, coleslaw och picklade grönsaker. 

Vi tar också in en mängd ost och chark, men kvaliteten är medioker. Inga handplockade superproducenter hittas. 

Detsamma gäller vinerna (endast ölen sticker ut på dryckessidan med Dugges som trevligt mikroalternativ). 

Och det är slutintrycket av Three Doors Deli: trevlig proggstämning med öppet hjärta, men inte med de krav som borde ­ställas på en restaurang som tar betalt av dess gäster.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro