ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Personal larmar: Våld mot SiS-anställda ökar

Valerie Kaspersen · 4 Feb 2018
Uppdaterad 5 Jun 2018
Råby ungdomshem utanför Lund.

Råby ungdomshem utanför Lund. Foto: TÄRNHUVUD ANNA / Aftonbladet / IBL Bildbyrå


Anställda vid SiS, Statens institutionsstyrelse, larmar om ökat våld på arbetsplatsen. Men bara en handfull av händelserna anmäls till polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året kom det in cirka 1.900 anmälningar till myndighetens interna händelserapporteringssystem, det rapporterar SVT. Personalen ska bland annat ha fått ta emot knytnävsslag mot halsen och fått fyllda läskburkar kastade mot ansiktet från de som tvångsvårdas på SiS.

– Våld och hot är ju vanligt förekommande hos oss, det vet vi. Men man upplever att det har blivit mycket tuffare. Det är en tuffare jargong, det sker mycket mer våldsamheter idag, säger Jimmy Haller, huvudskyddsombud på SiS, till SVT.

SVT har tagit del av flera händelser som har inträffat på olika SiS-institutioner under september månad. Ingen av händelserna polisanmäldes.

”Så slår ungdomen mig med en knytnäve som träffar mig över ögat och på kinden. Samtidigt faller jag bakåt och slår i huvudet i en vägg”

”Efter en kort tid kommer han in igen och kastar het vätska i ansiktet på lärare. Vätskan träffar även andra elever och digital utrustning.”

Jimmy Haller tror att många av ungdomarna idag mår sämre och har svårare psykosociala problem, vilket kan vara en förklaring till våldet.– Skyddsombudet tycker att de som blir inskrivna på institutionerna idag är svårare och mer komplexa fall. Man har ofta sjukdomsbilder i bakgrunden, säger Jimmy Haller till SVT.

Trots att våldet har ökat och att fler anmälningar än någonsin har kommit in, är det ändå bara en handfull av händelserna som rapporteras och anmäls. Arbetsmiljöpolicyn säger att våld inom myndigheten inte är acceptabelt, men av 51 händelser vid våld riktat mot huvudet, polisanmäldes bara två fall.–Jag tror att man är osäker när man ska göra det, på vilken nivå och vilken grad man ska ha uppnått för att göra en anmälan, säger Jimmy Haller till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro