ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Personal slog larm om ensamarbete på förvaren

Linnea Johansson/Johan Wikén · 4 Okt 2017
Uppdaterad 4 Okt 2017
Personal på förvaren har under året som gått vid flera tillfällen slagit larm om för stor arbetsbelastning i avvikelserapporter.

Personal på förvaren har under året som gått vid flera tillfällen slagit larm om för stor arbetsbelastning i avvikelserapporter. Foto: TT.


Personal skriver i avvikelserapporter att de tvingas till ensamarbete på Migrationsverkets förvar, visar Metros granskning. Huvudskyddsombudet riktar nu kritik mot ledningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi är extremt sårbara om något oförutsägbart skulle inträffa…”Antalet personal räckte inte för att undvika ensamarbete.””Vi kom överens mellan husen att ifall det händer något… så kan vi inte hjälpa varandra.”

Så har personalen på Migrationsverkets förvar vid några tillfällen beskrivit arbetssituationen under det senaste året i myndighetens egna avvikelserapporter. Vid ett tio-tal tillfällen har personalen vittnat om att en pressad arbetssituation gjort att de inte kunnat genomföra de arbetsuppgifter de ska. Vid några tillfällen skriver de även att de inte kunnat undvika ensamarbete.

I flera fall har det handlat om situationer där personal exempelvis fått lov att följa med en ambulans eller bevaka en självmordsbenägen person vilket gjort att personalstyrkan blivit extra belastad.

Huvudskyddsombudet Francisco Carrazana reagerar på att personalen själva skriver i avvikelserapporterna att ensamarbete förekommer.

– Jag tycker definitivt att det är allvarligt. Man ska inte jobba ensam. Det är inte alltid lätt att hitta personal, men ensamarbete ska inte förekomma, säger han.

Men Torbjörn Nyberg, chef för Migrationsverkets förvar, känner inte igen sig i den bilden. Han framhåller att förvaren har mycket personal om man jämför med annan verksamhet som frihetsberövar personer och att man även har ändrat i tjänstgöringslistorna för att få in mer personal.

– Men man kan givetvis aldrig ta höjd för att det oförutsägbara inträffar gånger tre, fyra, fem eller sex… Då får teamledaren på plats hantera situationen och prioritera och så får man göra en avvikelse, säger han.

pil
Fyra tillfällen där personal på förvaren slagit larm om personalbrist

21 augusti 2017 Förvaret i Kållered

Personalen skriver att man inte hunnit genomföra närvarokontroller, logga en förvarstagen som är självmordsbenägen och göra en besiktning eftersom personalstyrkan är två personer kort.

14 augusti 2017 Förvaret i Gävle

Personalen skriver att man inte kunnat undvika ensamarbete eftersom man varit för lite personal. Samma sak antecknas tidigare samma sommar på förvaret i Gävle, den 22 juli.

18 maj 2017 Förvaret i Märsta

Personalen skriver: ”Vi var underbemannade hela morgonen med massvis av arbetsuppgifter vilket leder till stress. Det resulterar också i att vi inte hinner göra våra arbetsuppgifter på golvet.”

27 december 2016 Förvaret i Kållered

Vid två tillfällen runt julen 2016 slår personalen larm om att personalstyrkan är för liten. Den 27 december står det i incidentrapporten att man kommit överens om att man inte kan hjälpa varandra om det händer någonting, som exempelvis ett bråk eller larm. Personalen skriver även att de blivit tvungna att göra avsteg från rutinen om ensamarbete. 16 december 2016 rapporteras det om att det är stor personalbrist. Personalen skriver att de är extremt sårbara om något oförutsägbart skulle inträffa, exempelvis sjukdomsfall, våldsfall eller bränder. 

Källa: Källa: Uppgifter från Migrationsverkets incidentrapporter från förvaren 1 september 2016-1 september 2017.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro