ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Personalflykt hotar mordutredningar

Evelina Olsson · 15 Okt 2012
Uppdaterad 15 Okt 2012
En 18-årig sitter häktad misstänkt för att ha skjutit sin flickvän i Sollentuna i augusti. I den utredningen väntar åklagare  på resultat från Statens kriminaltekniska laboratorium. f

En 18-årig sitter häktad misstänkt för att ha skjutit sin flickvän i Sollentuna i augusti. I den utredningen väntar åklagare  på resultat från Statens kriminaltekniska laboratorium. f Foto: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX


SKL:s vapengrupp är i kris sedan tre av deras specialister fått andra jobb. Det har lett till att flera uppmärksammade mordutredningar försenats. – Det är en extremt ansträngd situation, säger Pia Thevselius, chef på vapengruppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Vapengruppen på SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, har fyra anställda, varav två under upplärning, som i dagsläget har 195 ärenden med prio ett på sitt bord. 

Inklusive prio ett-ärendena har gruppen totalt 788 ärenden som väntar. Bland prioärendena finns utredningar där personer är frihetsberövade men också ungdomsärenden som ska utredas skyndsamt. 

Personalkrisen på vapengruppen började i somras efter att tre anställde valde att söka nya tjänster, varav en gick vidare till polisens nya satsning på forensiska team.

– Det här var tre väldigt produktiva personer varav två av dem var de enda vi hade som kunde det här med avståndsbedömningar. Att lära upp nya kommer att ta oss ungefär två år, säger Pia Thevselius.

Personalkrisen har inneburit att flera mordutredningar dragit ut på tiden. Det rör sig bland annat om ett Malmöärende där en man sitter häktad misstänkt för att i maj i år ha skjutit ihjäl sin före detta sambo.

– Vi har ett erkännande men vi väntar på utredningen från SKL som rent tekniskt ska binda honom till mordet, säger kammaråklagaren Fredrik Jönsson.

Jönsson väntar bland annat på resultat om avståndsbedömning och analys av kulor.

– Jag har förstått att SKL har mycket att göra men jag räknar med att kunna lämna in ett åtal i november, säger han.

Enligt Pia Thevselius, som själv tillträdde sin tjänst under sommaren, har gruppen gjort allt för att effektivisera och strukturera upp sitt arbete och hålla ett så högt utredningstempo som möjligt. Men det kommer att ta  flera månader innan man rullar på som normalt.

– Vi jobbar för fullt och min roll just nu ligger mycket i att hålla folk tillbaka så att de inte går i väggen, säger hon.

Åklagare: Tyvärr hänt att åtal väckts utan resultat från SKL

Åklagaren Robert Näppi vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm utreder dödsskjutningen av en 17-årig flicka i Sollentuna den 6 augusti i år. Även här inväntar man omfattande undersökningsresultat från SKL, däribland avståndsbedömning.

– Man får helt enkelt acceptera väntetiderna och det har tyvärr hänt att åtal väckts utan resultat från SKL, säger han.

I Sollentunaärendet, där offrets 18-årige pojkvän sitter häktad misstänkt för skjutningen, är detta dock inte aktuellt. Resultatet ska förhoppningsvis ge svaret om händelsen var en olycka, vilket pojkvännen hävdar, eller om vapnet avlossades med avsikt.  

– I det här fallet är resultatet av stark betydelse för utredningen och min förhoppning är att kunna väcka åtal i början på november, säger Näppi. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro