ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Personalstölder för 60 000 i varje butik

John Lindblom · 28 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Dottern till den 47-åriga kassörskan köper bland annat hängmörad oxfilé till 80 procents rabatt. 

Dottern till den 47-åriga kassörskan köper bland annat hängmörad oxfilé till 80 procents rabatt. 


klar

Artikellänk är kopierad

Svensk butikspersonal står för mer än en fjärdedel av alla butikstölder inom detalj- och daglig­-varuhandel.Årligen handlar det om interna stölder för cirka 3 miljarder kronor.

Det innebär varje år personalstölder för i snitt 60 000 kronor i varje svensk butik.– Kassakontanter är fortfarande det mest stöldbegärliga bland butiksanställda. Det bidrar till det höga snittet, berättar Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Enligt de senaste publicerade branschundersökningarna samt Svensk Handels egna beräkningar har personalstölderna hos landets 50 000 butiker legat stilla kring 3 miljarder kronor årligen under 2000-talet.

Drygt en fjärdedel av butikernas stöldsvinn beräknas den egna personalen stå för. Av samtliga stöldingripanden mot misstänkta står även där personal för en fjärdedel, cirka 25 procent.

De större butikerna och butikskedjorna omsätter ofta mångmiljonbelopp och med ett stöldsvinn på en eller flera procent skjuter stöldsvinnet i höjden.

Till skillnad från externa stölder ertappas ofta butiksanställda med att stjäla systematiskt. En lyckad stöld leder ofta till upprepade försök som till slut uppdagas av arbetskolleger eller övervakningskameror.

Förbättrade larmsystem och fler butiksvakter har inneburit alltfler avslöjade gärningsmän. Säkerhetsanordningar i landets samtliga butiker beräknas kosta cirka 1,8 miljarder kronor.

Dottern valde mammans kassa

SVINN. Den 47-åriga kassörskan i livsmedelsbutiken i Sollentuna gav familjemedlemmar och andra bekanta rejäl rabatt.

Genom att bara skanna in enstaka varor betalade de en bråkdel av totalsumman.Filmen från övervakningskameran ledde till ett snabbt erkännande.– Vi är ganska säkra på att hon satte det här i system. Ännu ett fall med oärliga kassörskor, suckar butiksföreståndaren.

Kassörskan avslöjades i somras då hennes dotter fick 80 procent rabatt på en varukorg för 500 kronor. Kassörskan åtalas för behörighetsmissbruk och riskerar nu fängelsestraff.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro