ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Personer med jobb lämnar Husby – arbetslösa flyttar in

Patrick Ekstrand och Frida Sundkvist · 27 Maj 2013
Uppdaterad 27 Maj 2013

Personer med jobb lämnar Husby, där de uppmärksammade kravallerna startade, samtidigt som arbetslösa flyttar till stadsdelen. Politikerna är överens om att något måste göras, men forskare sågar de riktade insatser som hittills genomförts för att utveckla miljonprogramsområdena.

klar

Artikellänk är kopierad

Folk med jobb flyttar ut från Husby medan arbetslösa flyttar in. På 100 personer med jobb som flyttar ut flyttar 77 personer med jobb in, visar siffror från Statistiska centralbyrån. – Det skulle vara mycket bättre för Husby och för samhället totalt om flera som har lyckats bor kvar och blir goda förebilder, säger Bo Sundin (M), ordförande i SDN Rinkeby-Kista.

Mia Päärni (S), vice ordförande i SDN Rinkeby-Kista, säger att det är helt naturligt att folk som kan väljer att flytta ut. – De vill att deras barn ska få en chans att få ett bra liv. Varför låta dina barn gå i skolan i ett område där bara 30 procent klarar skolan?

Päärni, som växte upp i Tensta och som har bott i Kista de senaste 10 åren, har inga planer på att flytta, men betraktar inte flykten från området som något svek. – Man kan inte lägga det ansvaret på enskilda individer. I stället är det politikerna som har svikit. – Vi [Socialdemokraterna] har inte tagit tillräckligt stort ansvar för utvecklingen som har varit under alla dessa år. Att säga något annat vore lögn. 

Bo Sundin säger att en del av problemet är bristen på andra boendeformer än hyresrätter. – Det är något som har funnits i 20 år, säger han och riktar en indirekt känga åt tidigare majoriteter. Men han erkänner också nutida brister. – Det finns fortfarande en stor grupp som är utanför som vi måste göra ännu mer för.

Nu utlovar han akuta åtgärder för att komma till rätta med upploppen. – Det är viktigt att vi lägger partipolitiken åt sidan för att hitta lösningar, säger han och lägger till att det inte får tolkas som att de som ligger bakom upploppen har vunnit.

– Det handlar om en liten klick som förstör för alla andra. Jag tror att majoriteten av de som bor i Husby förstår vad det är för problem.

Statsvetare: Politiken har inte fungerat

Ända sedan miljonprogrammen byggdes har det funnits politiska insatser för att utveckla områdena. Men enligt forskningen har politiker gång på gång lovat runt och hållit tunt.

– De politiska insatserna har varit temporära och ryckvisa, och ganska kritiserade från forskare och från de boende själva, säger Nils Hertting, docent i statskunskap.

Ett exempel på insatser är Husbydialogen från 2009, som involverade Stockholms stad, bostadsbolagen och de boende i området som uppmanades att lämna in förslag. De främsta problemen som de boende pekade på då handlade om ungdomar. De boende i Husby ville ha fler fritidsgårdar eftersom det fanns ett problem med sysslolösa ungdomar som bildar gäng.

– Det har funnits en frustration över att man blir inbjuden och sen att man inte fått det inflytande som man tyckt sig blivit utlovade, säger Nils Hertting.  

– Politiken har i sådana situationer inte funkat som det var tänkt, snarare har den i viss mån bidragit till frustration.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand och Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro