ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Personerna som präglade #metoo – så gick det sen

Alexandra Andersson · 15 Okt 2018
Uppdaterad 19 Okt 2018
Martin Timell, Jean-Claude Arnault och Fredrik Virtanen var några av personerna som pekades ut under metoo-hösten.

Martin Timell, Jean-Claude Arnault och Fredrik Virtanen var några av personerna som pekades ut under metoo-hösten. Foto: IBL/TT


Fredrik Virtanen, Martin Timell och Jean-Claude Arnault – tre män med makt och inflytande som under metoo-hösten förra året anklagades för att ha begått sexuella övergrepp och våldtäkt. Men vad hände egentligen sedan?

klar

Artikellänk är kopierad

I en tidigare version av den här artikeln framgick inte att polisens förundersökning mot Fredrik Virtanen lades ner.I en tidigare version hänvisades också till en artikel i en stor dagstidning som senare klandrades av Pressens opinionsnämnd.

FREDRIK VIRTANEN – Kolumnist på Aftonbladet

ANKLAGELSERNA: 

Den 16 oktober 2017 anklagade Cissi Wallin, krönikör och bloggare, Fredrik Virtanen för att elva år tidigare ha drogat och våldtagit henne i samband med en utekväll på Spy Bar i Stockholm.

“Jag anmälde 2011, först då orkade och vågade jag. Men har inte orkat eller vågat outa. Förrän nu”, skrev hon då.

Men förundersökningen lades ned.

Ytterligare en polisanmälan där Virtanen anklagades för att ha drogat och förgripit sig på en kvinna 2002 kom in under hösten 2017. Den anmälan lades ner direkt eftersom det eventuella brottet var preskriberat.

KONSEKVENSERNA: 

Två dagar efter Cissi Wallins inlägg meddelade Aftonbladets dåvarande publisher Sofia Olsson Olsén att Virtanen tar timeout från sitt jobb. “Det är ett klokt beslut”, skrev hon då.

Först ut att namnpublicera Virtanen var Expressen, som i en lång artikel från den 25 oktober redogör om anklagelserna och går in på detalj om journalistens yrkes-och privatliv. Artikeln fälldes senare av Pressens opinionsnämnd, som klandrar tidningen för att ha ”brutit mot god publicistisk sed.”

Efter Expressens artikel intervjuade Aftonbladet sin medarbetare. Virtanen nekade då till att ha drogat och våldtagit någon, och menade att de “dumheter” han hade gjort hade varit ”förknippade med alkohol och droger”.

– Jag har betett mig tölpigt och skitstövligt, sa han då.

Den 29 oktober bestämde sig Aftonbladet för att ge Virtanen sparken från sin tjänst som ledarskribent. Samtidigt pågick en internutredning på tidningen, då fler anställda hade pekats ut i samband med metoo. I december lämnade Virtanen redaktionen.

I maj sände Uppdrag Granskning ett reportage om mediebevakning kring metoo där både Cissi Wallin och Fredrik Virtanen medverkar. Redan innan programmet hade sänts gick Wallin ut med hård kritik mot Uppdrag Gransknings intervjuteknik.

”Min berättelse, min sanning skulle helt uppenbart smulas sönder. Hon hånskrattade, använde tydliga härskartekniker, behandlade mig som om jag vore en kommunpolitiker som förskingrat skattepengar.”, skrev hon på Instagram.

Virtanen var däremot nöjd över programmet.

– Det känns faktiskt som att Uppdrag Granskning räddat mitt liv med god journalistik om fruktansvärt dålig journalistik, sa han i en intervju med tidningen Corren.

Under våren anmälde Virtanen Wallin för grovt förtal. Den 20 september meddelade åklagare att åtal skulle väckas. I skrivande stund har detta ännu inte inträffat – däremot har SVT valt att stoppa publiceringen av ett program om abortfrågan i Polen med Cissi Wallin som programledare, med anledning av risken för en kommande rättsprocess.

– Vad vi kommer se nu och vad vi börjat se redan, är åtal och processer för förtal mot personer som beskrivit sig själva som offer i detta under själva uppropen. Vissa kommer åtalas, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt, till Metro.

Den sjätte oktober publicerade Expressen en kulturartikel skriven av Fredrik Virtanen med rubriken “Hur länge ska jag straffas?”.

”Jag bättrade mig, men hur får jag nåd? Vem ger den? Jag kan inte avtjäna mitt straff eftersom det inte finns något brott.”, skriver han.

Fotnot: Cissi Wallin är kolumnist i Metro.

MARTIN TIMELL – programledare för Äntligen Hemma på TV4

Martin Timell förlorade jobbet som programledare efter anklagelserna.
Martin Timell förlorade jobbet som programledare efter anklagelserna.Foto: / IBL Bildbyrå

ANKLAGELSERNA: 

Inredaren och tv-profilen Lulu Carter var den första som slog larm om att Martin Timell utsatt henne och andra medarbetare på TV4 för sexuella trakasserier och övergrepp.

I ett inlägg på Instagram skrev hon i oktober förra året:

”Timell = TV4’s egen Harvey Weinstein. #metoo”.

Inlägget blev ett av startskotten för Metoo-rörelsen i Sverige.

Enligt Lulu Carter ska Martin Timell ha utsatt henne för sexuella trakasserier under tio års tid.

– Vi åkte upp i en hiss tillsammans, för att möta familjen vars lägenhet vi hade gjort i ordning. Då tryckte han upp mig mot väggen och tog tag i mina bröst. Och så sa han ’de här, det här är juveler, de kommer vi få så jävla mycket tittarsiffror på. Men du måste alltid ha urringat”, och så drog han ner min urringade tröja, har hon berättat för Nöjesbladet.

Detta ska ha inträffat redan under deras andra inspelning av “Äntligen hemma”.

Den 30 oktober polisanmäls Martin Timell för en våldtäkt mot en tidigare medarbetare. Brottet ska ha begåtts i en badtunna på en privat fest 2008.

KONSEKVENSERNA:

Efter Lulu Carters anklagelser mot Martin Timell inledde produktionsbolaget Meter en internundersökning, och meddelade att programledaren skulle tas ur tjänst. I en intervju med Expressen bad Martin Timell om ursäkt för sina handlingar.

– Jag har inte fattat att jag har gjort folk jävligt illa. Jag har inte fattat att mitt beteende har varit grovt föråldrat. Jag har inte haft några onda avsikter men jag har skött det jävligt klantigt, sa han då.

Dagar senare valde TV4 att avsluta allt samarbete med sin programledare.

När Martin Timell sedan polisanmäldes för våldtäkt anlitade TV4 en advokatbyrå för oberoende utredning, och meddelade att det inte finns några planer på att återuppväcka “Äntligen hemma”.

I en intervju med SVT i november menade Timell att han hade tvingats fly landet och att han kände sig jagad. Några månader senare anmäler han flera medier till Granskningsnämnden för att ha namngivit honom.

Den 24-25 maj hölls rättegången mot Timell – som nekade till brott – bakom stängda dörrar. Den 8 juni friades han från anklagelserna av Attunda tingsrätt.

Jean-Claude Arnault – “Kulturprofilen”

"<strong
"<strongFoto: ORRE PONTUS/Aftonbladet / IBL Bildbyrå

ANKLAGELSERNA: 

I november förra året gick 18 kvinnor ut i Dagens Nyheter och beskrev hur kulturprofilen Jean-Claude Arnault utsatt dem för sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp. Flera var anonyma, några gick ut med namn.

För DN:s Matilda Gustafsson vittnar kvinnorna hur han har utnyttjat sin maktställning inom kulturlivet. Arnault är gift med Katarina Frostenson, ledamot i Svenska Akademien, och har haft en nära relation med institutionen. Flera av övergreppen ska ha begåtts i två lägenheter som ägs av Akademien, en i Stockholm och en i Paris.

– I över tjugo års tid har kvinnor i branschen pratat om honom. Om att vi måste sätta upp varnande planscher på stan: klistra dem på porten till Svenska Akademien. Att det måste få ett stopp. Men ingenting har hänt, berättar författaren Gabriella Håkansson för DN, som är en av flera kvinnor som vittnar om att hon utsatts för sexuella övergrepp av Arnault.

Flera kvinnor polisanmälde Arnault för sexuellt ofredande och våldtäkter, men de flesta förundersökningarna lades ner – några för att brotten hunnit preskriberas, några för att bevisning saknas.

Men ett fall gick vidare till rätten.

KONSEKVENSERNA:

I juni åtalades Arnault för två fall av våldtäkt av en kvinna – en av de 18 som vittnar i DN:s artikel. Enligt stämningsansökan ska våldtäkterna ha ägt rum 2011. I polisförhören med kvinnan framkommer det att hon väntade i sex år med sin anmälan av rädsla för att Arnaults makt och inflytande skulle påverka hennes framtid inom kulturvärlden.

Den första oktober dömdes Jean-Claude Arnault till två års fängelse och skadestånd på 115 000 kronor för en av våldtäkterna.

”Det är en enorm lättnad att det blev en fällande dom, jag pustar ut efter ett långt och tungt år. Jag har alltid haft en stark tro på rättssamhället och jag tillhörde de som valde att polisanmäla och gå ut berätta offentligt med namn och bild i tidningen.”, skrev Gabriella Håkansson i en kommentar till DN i samband med rättens beslut.

Arnault och hans advokat Björn Hurtig har därefter överklagat domen och yrkar på frikännande. Åklagare Christina Voigt och kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz har även de överklagat domen och vill se att Arnault döms på båda åtalspunkterna, samt att skadeståndet höjs till 215 000 kronor.

Arnault har begärt att få lämna häktet i väntan på överklagan, men får inte sitt önskemål beviljat av Högsta domstolen.

Jean-Claude Arnault nekar till brott.

Anklagelserna mot Kulturprofilen har även resulterat till ett tumultartat år för Svenska Akademien: avhoppade ledamöter, en bortröstad ständig sekreterare, och ett inställt nobelpris i litteratur.

pil
Teater-vd:n Benny Fredriksson, 1959–2018

Benny Fredriksson, Kulturhuset Stadsteaterns förre vd, tog sitt liv den 17 mars i år, 58 år gammal, efter medarbetares kritikstorm om tystnadskultur och missförhållanden på arbetsplatsen som också publicerades i medier.

I samband med #metoo gick ett 40-tal medarbetare ut offentligt och berättade om en tystnadskultur, hårdfört ledarskap och missförhållanden på arbetsplatsen. Kritiken som framfördes fick stor uppmärksamhet i medier där det bland annat publicerades en detaljerad granskning av Benny Fredrikssons chefskap. Den 7 december 2017 valde Fredriksson att självmant avgå från sin 16 år långa post på Kulturhuset Stadsteatern. En utredning av Stockholm stad inleddes efter anklagelserna. Den fann ingen grund för anklagelser om sexuella trakasserier.

17 mars beslutade Benny Fredriksson att ta sitt liv under en resa till Australien där han befann sig tillsammans med sin fru, operasångerskan Anne Sofie von Otter. Hennes manager kommenterade Fredrikssons bortgång till Expressen, och skrev: »Familjen är förkrossad av förlusten av deras älskade make, far och farfar och ber att deras privatliv respekteras.«

I samband med beskedet skrev flera ledarskribenter om hans bortgång som del av en mediedebatt där självkritiska röster höjdes om behovet av självrannsakan.

Flera kollegor har efter Fredriksson bortgång gått ut offentligt om hur de minns den tidigare vd:n och hans passion för teatern.

Annica Ögren

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro