ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Personrån med unga rånare minskar i Stockholms hjärta

Stockholm TT · 6 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det uppger kriminalkommissarie Nils-Ivar Jönsson vid Citypolisens ungdomsrotel för TT. År 1999 anmäldes 480 personrån med unga gärningsmän, hittills i år har man fått in cirka 90 anmälningar. -Det beror delvis på polisens insatser. Vi har blivit bra på att identifiera de unga personrånarna och har hört att de inte gärna åker in till city eftersom det är så stor risk att de åker fast, säger Jönsson till TT. Citypolisens arbetsmetod har gått ut på kontrollera alla ungdomar som kommer in till stan. De har också filmats och dessa filmer har visats för rånoffren som därmed kunnat identifiera många förövare.

Kontroller och filmning har skett vid de platser där ungdomar samlas; T-centralen, Kungsträdgården, Plattan och Medborgarplatsen. Märkeskläder En annan, mer svårgripbar trend är enligt Jönsson att mobiltelefoner inte tycks vara det mest eftertraktade rånbytet längre. -Nu har ju alla egna mobiltelefoner, möjligen kan rånarna lägga beslag på de allra senaste modellerna. Nu tycks de unga rånarna mest vara ute efter märkeskläder. Vi har haft unga rånoffer som blivit avklädda ned till skorna, säger Jönsson. Samma nedåtgående trend när det gäller personrånen har man kunnat notera i Södertörns och Västerorts polisdistrikt i Stockholms län. Sedan början av 2000-talet har alla distrikt i Stockholms län haft särskilda rångrupper som satsat mot just ungdomsrånen. Inte ballt att råna-Det har gått ner helt klart. Numer är det vanligaste rånbytet terminskort. Men det är kanske inte ballt att råna längre, säger Jakob Ekström gruppchef vid Västerortspolisen. I Söderorts polisdistrikt har man däremot inte märkt någon minskning. -Vi ligger fortfarande på en alltför hög nivå, säger Peter Nylind vid Söderortspolisens ungdomsgrupp. Någon minskning av personrån med unga gärningsmän motsvarande den i centrala Stockholm kan man enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) inte se för landet i övrigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro