ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Perssons dubbla besked

Metro Riks TT · 5 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Perssons dubbla besked Först sa statsminister Göran Persson att det var ett misstag att tillåta samövningen med Israel förra året. En timme senare togs den förklaringen tillbaka. Det var för ett år sedan som svenskt flygvapen deltog i en övning i Kanada där också Israel deltog. Deltagandet skedde efter två regeringsbeslut. I går kommenterade Persson besluten: ­Det finns ingen bra förklaring till det. Det måste helt enkelt bero på, som någon av de ansvariga generalerna sa, en miss. Samma hållning borde ha gällt då som nu. Flygvapeninspektören Jan Andersson säger att försvaret följt alla regler när man anmält planerna för militärövningarna till regeringen för beslut. ­Det är inte alltid så att regeringsbeslut är perfekta, det har hänt förr och det kan hända igen att man helt enkelt missar. Uppenbarligen hade man missat här, sa Göran Persson. "Han var oförberedd"

En timme senare ringde Göran Perssons statssekreterare Lars Danielsson till TT: ­Statsministern var helt oförberedd på en fråga om ett regeringsbeslut för ett och ett halvt år sedan, sa han. Det var inte ett misstag av regeringen att godkänna deltagandet i Kanada. Anledningen var att det för svensk del handlade om transportflygplanet Hercules. ­Det är trots allt en viss skillnad att delta med Hercules och att delta med Jas. Vi deltar inte med Jas Gripen i något annat än rena fredsbevarande insatser, och då blir kriteriet vilka andra länder som deltar väldigt tungt. För transportplan blir det kriteriet något mindre viktigt, förklarade Lars Danielsson. Men av det kanadensiska flygvapnets rapporter framgår att det var en stridsövning där deltagarna "förberedde sig för framtidens slagfält".

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Riks TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro