ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Perssons skog guld värd

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan 50 år tillbaka har prisuppgången på skogsfastigheter varit stabil. Men på senare tid har kurvan plötsligt tagit ett rejält skutt uppåt. Tajmningen för Göran Perssons del är perfekt. Han köpte gården Torp med 77 hektar skog våren 2005. I höstas uppskattades värdet på skogen till 3,8 miljoner kronor, på drygt sex månader har värdet ökat med hela 36 procent till 5,3 miljoner kronor, skriver tidningen Expressen. Ränteläget Thomas Nordén på mäklarbyrån LRF Konsult i Katrineholm berättar att priset på skog stigit från 280 till 380 kronor per kubikmeter skog under perioden. Den plötsliga uppgången är svår att förklara men en orsak är givetvis det gynnsamma ränteläget. -Dessutom är det en knapp resurs. Det är endast en liten del som kommer ut till försäljning och det är många som vill äga skog i dag, säger skogsmästare Tomas Karlsson på LRF Konsult i Karlstad och citerar den amerikanske författaren Mark Twain: Köp mark för det tillverkas inte längre, säger han till TT. En orsak till skogsfastigheternas popularitet är att man blir egen företagare och där själva skogsskötseln enkelt kan läggas ut på andra medan man kan sköta sitt yrke, som till exempel i Göran Perssons fall, precis som vanligt.

Tomas Karlsson har svårt att se vad som kan hota prisuppgången. -Det skulle vara räntorna då men vi har inte haft något prisfall på skogsfastigheter i modern tid, säger han. Virkespriserna Men den dagen statsministern ska realisera sina skogstillgångar, det vill säga avverka, så är prisstegringen inte lika kassaskåpssäker. Då är det nämligen virkespriserna som gäller och dessa är inte alls lika stabila. -Efter stormen Gudrun sjönk dem till hälften, säger Tomas Karlsson. I dag har virkespriserna börjat komma upp på samma nivåer som gällde före Gudrun men överlag har de inte haft samma prisuppgång som skogsfastigheterna de senaste åren, berättar han. För nyblivna skogsägare, som Göran Persson, är det alltså inte lika lätt att realisera vinsterna som för de äldre skogsägarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro