ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pessimistiska svenskar pensionssparar mest

Stockholm TT · 27 Sep 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Pessimismen är intressant. Vi lägger mer tid på att gå till frisören än att planera vårt pensionssparande - men planering kan leda till att man slipper vara orolig, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson. Svenskarna har lägst förtroende för de prognoser de får från det allmänna pensionssystemet, visar den TNS Gallupundersökning Nordea låtit göra bland 4 000 svenskar, norrmän, danskar och finländare. Och var tredje svensk, nästan lika många som danskarna, är oroliga för pensionen. Norge bäst Totalt sett ligger svenskarna i topp när det gäller pensionssparandet, här sparar 61 procent av befolkningen mellan 18 och 52 år jämfört med 47 procent av danskarna, 22 procent av finländarna och 13 procent av norrmännen. I Finland börjar man pensionsspara först vid 35 år, fem år senare än i de övriga länderna. I alla nordiska länder säger de tillfrågade att de tror att Norge har det bästa pensionssystemet - inklusive Norge.

I rena pengar säger sig svenskarna vara redo att spara 4,5 miljarder kronor i månaden. Men de flesta tror att de behöver spara mer - vilket till viss del är sant. -Om man ska få ut motsvarande hela sin lön i pension så behöver svenskarna spara mer än dubbelt så mycket som de i dag är redo att göra. Men om man kan tänka sig att sänka sin levnadsstandard när man gå i pension så räcker uppskattningarna, säger Gabrielsson. Vill resa De flesta som pensionssparar har börjat göra så efter att ha fått rådgivning. Ålder, skattefördelar och samhällsdebatten är andra viktiga faktorer. Vanliga skäl till att inte spara är att man inte anser sig har råd, att man sparar på annat sätt eller att man är dåligt insatt.

Vad vill då svenskarna göra på ålderns höst? Resor toppar listan men att spendera tid med barnbarn står också högt i kurs, enligt undersökningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro