ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Peter är gravid och ska snart föda – en omöjlighet enligt systemet

Linnea Carlén · 24 Maj 2015
Uppdaterad 12 Dec 2016

Foto: Privat


Snart beräknas Peter föda sitt och maken Henriks första barn. Men graviditeten har varit en känslomässig bergodalbana genom byråkratin – och en kamp för att erkännas som barnets pappa. "Som läkaren vi pratat med sa: vi har sämre vård än papperslösa."

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Privat

Det äkta paret Peter och Henrik träffades i fjol. Den 5 juni beräknas deras efterlängtade första barn komma. Trots den enorma glädje de känner inför att bli föräldrar kan de inte låta bli att känna både missmod och oro, något de tidigare berättat för DN Sthlm.

Peter är nämligen transman, något han vetat om hela livet. Fram till 2013 då riksdagen beslutade att ta bort steriliseringskravet ur könstillhörighetslagen har han tvingats leva med ett kvinnligt personnummer. Men i dag är han officiellt en man.

Erkännandet och lättnaden som kom i och med lagändringen förbyttes dock till förvirring när han blev gravid. En spärr i Stockholms läns landstings digitala journalsystemet blockerar nämligen ett manligt personnummer, vilket indirekt säger att han inte kan föda barn.

Elton John stöttar transexuella

Och gång på gång har byråkratin satt käppar i hjulet. Från att han inte kunde skrivas in på mödravårdscentralen till att en barnmorska fått boka ultraljud i sitt eget personnummer då han annars inte skulle få en tid. Vid ett läge fick Peter registreras med ett reservnummer, som man gör med papperslösa. Han blev då automatiskt inskriven som kvinna.

– Det är en liten grupp, men vi är väldigt väldigt utsatta. Det är en väldig risk för patientsäkerheten. Som läkaren vi pratat med sa: vi har sämre vård än papperslösa.

Peter och Henrik tar upp vårdskador som skett i samband med problemet med journalsystemet och säger att många transpersoner har blivit illa behandlade i vården. De menar att politikerna inte gör något åt det nuvarande systemet utan lämnar det åt transpersoner att själva lösa problemen som uppstår.

Bortsett från en lätt oro inför den stundande förlossningen finns det en annan sak som gör Peter ledsen, att han inte kommer att ses som pappa till barnet, åtminstone inte i juridisk mening.

– När barnet föds kommer jag att registreras som mor till barnet. Men det finns ju ingen mor, konstaterar han och fortsätter:

– Jag måste hela tiden förklara att jag är förälder till mitt barn. Det känns jättehemskt. Jag har tur att vara gift, men om jag inte varit det eller varit ensamstående, vad hade hänt då? Man känner sig väldigt illa behandlad.

Transsexuella Leelah sörjs av tusentals – tog sitt liv

Henrik kommer att registreras som vårdnadshavare till barnet, eftersom de är gifta.

– Min egen status är däremot oklar, trots jag är gift. Jag vet helt inte om jag kan ta ut mediciner, ta barnet till vårdcentralen, hämta på dagis och liknande eftersom Skatteverket registrerat en ”mor” till barnet som inte finns.

Deras son kommer till skillnad från de flesta andra barn inte att få ett personnummer automatiskt vid födseln.

– Eftersom vi inte är inne i systemet så får vi skicka in ett papper och sen tar det två veckor, kanske mer innan barnen får ett personnummer. Vår föräldrapenning riskerar att bli försenad. Det är också en patientsäkerhetsrisk för barnet att inte ha ett riktigt personnummer.

De har haft kontakt med Skatteverket och Försäkringskassan flertalet gånger och har anmält tre försäkringsbolag som inte ville låta dem teckna en gravidförsäkring till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Efter tre månaders försök hittade de ett bolag som lät dem teckna en försäkring.

Men trots osäkerheten och de många turerna känner sig paret ganska trygga med att allt kommer att gå bra, mycket tack vare den stöttande vårdpersonalen. Bemötandet från vården har enligt honom och maken varit fantastiskt, och både mödravårdscentralen och sjukhuset där Peter valt att föda på vet att han är födande transman.

Peter och Henrik heter egentligen någonting annat. Metro har i samråd med dem valt att använda samma namn som i DN:s artikel.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro