ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Peter är pappa till Kaj – men registrerad som mor mot sin vilja

Linnea Carlén · 19 Aug 2015
Uppdaterad 19 Aug 2015
Peter och energiknippen Kaj som föddes i mitten av juni.

Peter och energiknippen Kaj som föddes i mitten av juni. Foto: Privat


Pappa, pappa, barn – men inte enligt systemet och en envis byråkrati. För trots lyckan över att ha blivit förälder står transsexuelle Peter registrerad som mor” till sonen Kaj.

klar

Artikellänk är kopierad

I slutet av maj skrev Metro om gravida Peter, som trots den stora glädje han kände inför att bli förälder bar på en hel del oro inför den stundande förlossningen.

Större delen av graviditeten hade nämligen inneburit en kamp mot byråkratin, där utraljud inte kunde bokas i hans namn och han tvingades bära runt på sin journal i pappersform. Anledningen? Han är transman, och en spärr i Stockholms läns landstings digitala journalsystem blockerar hans personnummer – vilket indirekt säger att han inte kan föda barn.

Trots det födde han den 15 juni lille Kaj på Danderyds sjukhus i Stockholm.

– Det gick jättebra. Personalen på Danderyd ställde upp utanför sina arbetsuppgifter och fixade det här. Jag var ju livrädd för att det skulle hända någonting med tanke på att det har hänt saker innan på grund av att man inte är med i journalsystemet, säger han till Metro.

Men den karusellen stannade inte där.

► LÄS MER: Peter är gravid och ska snart föda – en omöjlighet enligt systemet

Spärren i journalsystemet innebar även att Kaj inte tilldelades ett personnummer vid födseln, vilket normalt sker automatiskt. I stället fick Danderyds sjukhus faxa in födelsebevis till Skatteverket för registrering.

Efter en hel del krångel, borttappade papper, svårigheter att få ut medicin till Kaj och hot om DO-anmälan fick han sitt personnummer, tio till tolv dagar senare. 

– Det var för att vi var på och jagade dem, annars hade inget hänt alls. Personalen inom vården har varit jättebra. Problemet är myndigheterna. Det är Skatteverket och det har varit den här spärren i journalsystemet, säger Peter.

För precis som väntat har Peter även registrerats som ”mor” till Kaj. I juridisk mening och mot sin egen vilja ses han alltså som mor till sonen. Det hela beror på att Skatteverket registrerar alla födande transmän som mödrar.

– Jag känner att de spottar på mig faktiskt, säger Peter och nämner tvångssteriliseringarna av transpersoner som ägde rum fram till lagändringen 2013.

Han berättar hur han samband med ändringen av sitt juridiska kön pressades att tvångssteriliseras upprepade gånger, trots att han medvetet avvaktade till efter lagändringen.

– Man har gått igenom fruktansvärda saker för att få rätt till sitt personnummer, sin identitet och sen drar de in det här för att jag får barn. Det är väl väldigt uppenbart att jag inte är en mor? Skatteverket erkänner därmed inte transpersoners könsidentiteter och mänskliga rättigheter fullt ut.

Ett annat par driver just nu frågan om Skatteverkets registrering av transmän som ”mor” i domstol. Myndigheten har förlorat i både förvaltningsdomstolen och kammarrätten och har nyligen överklagat till Högsta förvaltningsdom­stolen.

Peter och Henrik har beslutat sig för att avvakta och se hur det ärendet utvecklas och sedan ta ett beslut om hur de ska göra.

– I värsta fall får vi ta det vidare för jag kan inte gå runt och vara registrerad som mor, men jag tror inte att vi ska behöva det.​

► LÄS MER: Elton John stöttar transexuella

Peter säger att det är både tråkigt och jobbigt att behöva kämpa mot myndigheter, att det känns som en signal från samhället – staten, vården och nuvarande såväl som tidigare regeringar – om att de struntar i transpersoner. Och tilliten, den har de förlorat. För DN Stockholm berättade makarna nyligen att de även har anmält Stockholms läns landsting till Diskrimineringsombudsmannen som ska utreda ärendet.

De kräver nu att regeringen och landstinget tar sitt ansvar, så att inte fler transmän hamnar utanför vårdsystemet, som de menar påverkar patientsäkerheten och i synnerhet utgör en fara för barnens liv.

– Vi kan inte drabbas av var och varannan grej. Det är inte okej att vissa individer står halvt utanför för att de är transpersoner. Det måste vara jämlik vård för alla. Alla vi transpersoner behöver rättvisa för det helvete vi utsatts för av vården och staten. Det räcker nu.

Peter, Henrik och Kaj heter egentligen någonting annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro