ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Peter Jöback: Jag känner mig rätt färdig med Fantomen”

Natalie Demirian · 9 Maj 2018
Uppdaterad 9 Maj 2018
Peter Jöback och i rollen som Fantomen.

Peter Jöback och i rollen som Fantomen. Foto: Pressbild/IBL


Han är precis hemkommen från New York efter att spelat Fantomen för fjärde gången och i höst släpper han både ett nytt album och gör en egen show. Peter Jöback är van vid att ha många bollar i luften. "Jag har haft en vision om att jag ska toppa vid 50", säger han till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

När ”The Phantom of the Opera” firade 30-årsjubileum på Broadway blev Peter Jöback, 46, återigen handplockad till rollen som Fantomen. Han har gjort rollen tre gånger tidigare, i London på West End, på Broadway i New York och på Cirkus i Stockholm.

– Jag känner mig rätt färdig med Fantomen nu! Men när jag skulle åka hem nu så sa de att ”det är ju 35-års jubileum om fem år”, säger han och skrattar.

Men trots att han nu har spelat Fantomen fyra gånger var det egentligen inte en roll som han hade drömt om att få göra.

– Men när de bjöd över mig för att göra den här rollen i London för första gången så kände jag att det här är ju är min historia. Jag har också haft en mask på mig, i och med min tuffa barndom.

När han slog igenom i ”Kristina från Duvemåla” 1995 var det många som redan visste vad han skulle göra därefter.

– Då tänkte jag, vad kan jag göra i stället? Jag var bara 22 år och kände att jag måste lära mig att göra något annat också. Folk pratar om ”kredd” och vad som är ”kreddigt”. Om det är något jag känner att jag borde få kredd för så är det att jag alltid har varit modig. Jag har haft en vision om att jag ska toppa vid 50. Det är inte många år kvar nu!

Med den nya singeln ”The mask” vill han binda ihop sin teatervärld med sin popvärld.

– Jag är teater, jag är musikal och jag är pop. Folk placerar en gärna i ett fack, men jag är allt. Jag gör allt, och jag gör min grej. Jag gör min egen stil.

I höst kommer hans nya album att vara färdigställt, lagom till premiären på Cirkus av hans första egna show på 20 år – ”Med hjärtat som insats – his greatest show”.

– Jag gjorde en egen show när jag var 26 år och det upplever jag i dag var alldeles för tidigt. Den här showen är en popteater och handlar om en artist som skulle kunna vara jag, men det är inte uttalat att det är jag. Hela föreställningen utspelar sig i artistens huvud. Det är mina låtar, både nya och gamla, och jag ska försöka göra något som inte har gjorts tidigare.

Du har varit öppen med din tuffa barndom och uppväxt. Hur har det format dig som artist?

– Jag känner att jag blev en mer intressant artist när jag lärde mig att inte gömma min historia, utan att i stället bära den som en krona. När jag gjorde ”Stjärnorna på slottet” gick jag igenom mycket av det jag har gjort. I vanliga fall tittar jag aldrig tillbaka, bara framåt. Men när då jag tittade tillbaka fick jag svindel och tänkte, hur har jag hunnit med allt det här och dessutom faktiskt ha ett liv?

Du har alltid drömt om att bli pappa och nu är du det till två döttrar. Är faderskapet så som du hade tänkt dig?– Man lär sig hela tiden. Anledningen till varför jag ville bli pappa är för att jag kände att det vore en sådan ära att få guida någon genom livet. Jag vill inte att någon ska bli en avbild av mig eller att jag ska tala om hur de ska bli. Jag vill bara att de ska bli så bra som de kan bli och jag vill guida, stå bakom och heja på. Det är jättemäktigt att vara förälder. Jag ryser varenda gång. Det är förstås tufft att man inte kan vara med barnen jämt, men det visste vi innan, att det skulle vara en sådan uppdelning.

Fullständigt namn: Peter Arne Jöback.

Ålder: 46 år.

Bor: På Värmdö i Stockholm.

Familj: Gift med Oscar Jöback, tillsammans har de döttrarna Vega-Lee och Iggy-Lou.

Aktuell: Med singeln ”The mask”, jobbar på ett nytt album och showen ”Med hjärtat som insats – his greatest show” på Cirkus i höst.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro