ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Peter Springare polisanmäls av sin egen ledning efter uttalande om våldtäkter

Björn Berglund · 12 Feb 2018
Uppdaterad 12 Feb 2018
Peter Springare anmäls igen.

Peter Springare anmäls igen. Foto: TT


Polisen Peter Springare har blivit polisanmäld – av sin egen ledning. Orsaken är ett uttalande om invandrare och gruppvåldtäkter, som han beskrev som ett "kulturellt fenomen".

klar

Artikellänk är kopierad

Den omdiskuterade Örebropolisen fällde kommentarerna under en föreläsning vid ett stängt evenemang på Folkets hus på Hisingen i Göteborg under förra helgen, rapporterar TV4 Nyheterna. Gruppvåldtäkter är ”ett nytt fenomen” som drabbat Sverige i och med de senaste 10–15 årens invandring, menade Springare.

”Det finns ju även etniska svenskar som ägnar sig åt gruppvåldtäkt men inte i den numerären som vi ser hos utlandsfödda gärningsmän. Det är ett kulturellt fenomen. Det här med människosynen”, säger han i ett filmklipp, som TV4 har tagit del av.

I fredags anmäldes Springare av ledningen för polisområde Örebro län sedan man sett TV4:s inslag om händelsen.

Ärendet ska nu utredas av åklagare. Enligt Mats Nylén, kommunikationschef för polisen i region Bergslagen, kan uttalandena skada allmänhetens tilltro till att bli neutralt och rättvist behandlad av polisen.

– Vi vill att det prövas, eftersom man kan ifrågasätta om det har begåtts brott som lyder under allmänt åtal. Då finns det en föreskrift om att polisen ska anmäla medarbetare till internutredning, säger han, till Aftonbladet.

I ett sms till TV4 skriver Peter Springare att han uttalade sig utifrån privata slutsatser och att han inte är bunden av polisens objektivitetsplikt.

Enligt TV4 är gruppvåldtäkter ingalunda något nytt fenomen i Sverige, som Springare påstod. En Brå-rapport från år 2000 anger att det årligen skedde mellan 30 och 60 gruppvåldtäkter i snitt även på 1990-talet.

Det är inte första gången som Springare anmäls av sin egen arbetsgivare. Förra året blev han polisanmäld för både hets mot folkgrupp och dataintrång efter ett uppmärksammat inlägg på Facebook, men åklagare valde att lägga ner båda utredningarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro