ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Peter Stormare om besluten som format karriären: ”Ibland har det gått käpprätt åt helvete”

Natalie Demirian · 13 Jun 2019
Uppdaterad 13 Jun 2019

Peter Stormare är aktuell med en dokumentärserie på Viaplay. Foto: Karin Törnblom/Viaplay


Peter Stormare, 65, är en av Sveriges mest framgångsrika skådespelare i Hollywood. Till Metro säger han att varje projekt han säger ja till måste kännas rätt i hjärtat. "Jag jobbar för själen, inte för pengarna".

klar

Artikellänk är kopierad

Det är en lång och imponerande lista med roller i stora Hollywoodfilmer, tv-serier och förstås även svenska produktioner som Peter Stormare har på sitt cv och han har jobbat med några av de största regissörerna och skådespelarna. Men frågan om vilken hans favoritroll varit hittills kan han inte svara på.

– Det är svårt att säga. Eller, jag kan inte säga det, att jag har någon favoritroll. För allting man gör lämnar man bakom sig, och jag ser aldrig mig själv i filmer jag har gjort. Så jag hoppas alltid att nästa grej jag gör är det roligaste jag har gjort. Jag ser aldrig bakåt.

Vi har ännu inte fått se dig i en huvudroll i en stor Hollywoodrulle. Kommer vi att få göra det någon gång tror du?

– Nej, jag har aldrig velat göra det. För reglerna i Hollywood är att är man europé och har en viss brytning, eller även om man pratar superbra faktiskt, så är det svårt att få göra bra huvudroller. Jag har blivit erbjuden att göra huvudrollen i många B-filmer med B-regissörer, men då gör jag hellre en mindre roll med en A-regissör, säger han och fortsätter:

– Och det går ju att diskutera vilka huvudroller som är bra i amerikanska filmer … Nej, jag vet inte … det är sant att jag faktiskt aldrig har strävat efter en huvudroll. Det är så mycket ansvar som följer med det också, blir det bra så blir du hyllad, blir det dåligt är allt ditt fel. Nej, jag jobbar för själen, inte för pengarna.

LÄS MER
Här är 15 Hollywoodstjärnors första filmroller

Det känns som att du i ditt yrkesliv går din egen väg, oavsett om det är skådespeleriet, musiken eller något annat projekt. Vad krävs för att du ska hoppa på ett projekt?

– Det är att det känns i hjärtat att det är rätt, att man gör det med passion. Sedan kan det bli en flopp utav helvetes like, men då är det i alla fall gjort med hjärta och själ. I mitt yrke finns det allt för många som gör det av andra orsaker, men jag har aldrig kunnat göra det på något annat sätt än med själ och hjärta. Men jag lovar dig, ibland har det gått käpprätt åt helvete och ibland har det gått bra.

Peter Stormare säger också att han drivs av en nyfikenhet för det som är annorlunda och lite kontroversiellt.

– Jag är lite som en gräshoppa, jag vill inte göra samma saker hela tiden i mitt liv. Det är som med musiken, jag tycker om att sjunga religiösa sånger, heavy metal, country … att spela samma musik i tio år i rad skulle inte gå.

Du har bott i Hollywood i tre decennier, kan du tänka sig att flytta tillbaka till Sverige igen?

– Nej … vissa ska flytta vet du. Vissa måste lämna byn och vissa stannar, så är det. Jag vet aldrig vad livet ger i morgon. Men flytta tillbaka, nej det går inte för mig, då måste jag flytta framåt. Då flyttar jag till Hawaii, Japan, Mongoliet, Kazakstan eller något och sedan kanske man återvänder till Hälsingland. Då har man gått hela varvet i alla fall.

Nu är han aktuell med en dokumentärserie på Viaplay som får premiär våren 2020, ”American Runestone”. I centrum står en runsten från 1300-talet som den utvandrande svensken Olof hittade under rötterna på ett träd under marken han köpte i en liten ort i Minnesota, USA, i slutet av 1800-talet. Runstenens äkthet och ursprung är omdebatterad och Olof och hans familj anklagades för att ha förfalskat stenen utan några direkta bevis för det – något som påverkade familjen resten av deras liv.

LÄS MER
Tv-serierna vi ser framemot efter "Game of thrones"

Peter Stormare beskriver en andlig upplevelse som grund för vad som fick honom att vilja försöka lösa mysteriet när han såg stenen på ett museum, när han egentligen rekade inför ett annat projekt.

– Hur konstigt det än låter … Helt plötsligt var det som om stenen hade ett eget liv, att den talade till mig. Sedan var det som att jag såg en kvinna klädd i svart och hon på något sätt presenterade sig som Karin, vilket visade sig vara frun till Olof som hittade stenen. Hon är död sedan länge, men jag har inte rädd för sådant och har varit med om sådant förut. Sedan började jag titta på bilder på mannen och vi såg lite lika ut, och sedan visade det sig att han var från Hälsingland nära där jag är ifrån. Jag fick känslan av att jag måste rentvå den här mannens namn, säger Peter Stormare, iklädd en tröja prydd av Mjölner, Tors hammare.

Foto: Viaplay

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro