ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Petra, 32, besviken efter surrogatbesked: "Min syster vill hjälpa oss och så säger de nej"

Åsa Larsson · 24 Feb 2016
Uppdaterad 24 Feb 2016
Petra Ekenstierna, 32, sörjer beskedet från den statliga utredaren i surrogatfrågan: "Jag ville ju att detta skulle ske i Sverige."

Petra Ekenstierna, 32, sörjer beskedet från den statliga utredaren i surrogatfrågan: "Jag ville ju att detta skulle ske i Sverige." Foto: Privat


Jag förstår inte hur de tänker. Min syster vill göra det här av ren kärlek, säger Petra Ekenstierna i Trelleborg som inte själv kan få barn, men har fått erbjudande om hjälp av en närstående.

klar

Artikellänk är kopierad

Petra kan inte få barn – cancern tog hennes livmoder. Men hennes systrar tröstade henne och sa att det finns fler sätt att få barn. De kunde till och med ställa upp och bär hennes barn som surrogatmödrar, men i dag kom beskedet att det blir nej till surrogatmoderskap i Sverige.

– Jag är jättefrustrerad och ledsen, säger Petra Ekenstierna.

Besvikelsen hörs i hennes röst.

– Vi har redan haft motgångar med sjukdomen och felbehandlingar. Och så har jag kanske en möjlighet med min syster som gör det av ren kärlek. Hon vill hjälpa oss, hon vill inte ha betalt och så säger de nej. ►LÄS MER: Oscar och Niclas vill ha barn via surrogatmamma Det är Petras systrar Åsa och Malin som erbjudit sig att vara surrogatmamma.

– Jag skulle absolut kunna låna ut min kropp och bära hennes och Marcus barn som en surrogatmamma. Detta är mitt eget val, och jag tycker inte att någon regering ska kunna bestämma att ”så får inte Åsa lov att göra för Petra”, sade Åsa i en intervju med tidningen Mama.

Petra Ekenstierna är kritisk till beslutet från den statliga utredaren Eva Wendel Rosberg. ►LÄS MER: Deras barn hamnar i kläm – Sverige laglöst land för surrogatbarn I andra länder finns kommersiellt surrogatmödraskap, det vill säga att surrogatmodern får pengar för att vara gravid och föda någon annans barn. Petra tycker att altruistiskt surrogatmödraskap är bättre.

– Jag ville ju att detta skulle ske i Sverige, att kvinnan inte gör det för ekonomiska skäl, att det skulle vara någon som står mig nära och att jag kan vara med under hela processen.

Den statliga utredningen som presenteras i dag skulle utreda frågan om Sverige skulle tillåta altruistiskt surrogatmödraskap, det vill säga om kvinnor som ställer upp utan betalning ska kunna bära andras barn. 

►LÄS MER: Desperat sökande efter surrogatmammor på nätet

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro