ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Petros är Malmös vattensopgubbe

Johan Mårtensson Bornudd · 25 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På Malmös kanaler åker Petros Andersson runt med sin båt och plockar upp skräp. I dag får han hjälp av Goran Zelenikovski att plocka upp bland annat en soffa.
På Malmös kanaler åker Petros Andersson runt med sin båt och plockar upp skräp. I dag får han hjälp av Goran Zelenikovski att plocka upp bland annat en soffa.Foto: Stig-Åke Jönsson/ Malmöbild

Varje vardag året runt plockar han skräp vid kanalen i Malmö. På en vecka fyller kanalrensaren Petros Andersson flera containrar. Metro följer med på sopflotten.Plötsligt fastnar båtshaken i något stort och otympligt. En parkbänk. I kanalens mörka vatten finns allt möjligt, enligt Petros Andersson, kanalrensare vid Kommunteknik. – Ja, man vet aldrig vad som döljer sig under ytan. Det gör jobbet spännande.

Frigolit, läskburkar, glödlampor, en rosa gummistövel och annat skräp guppar ovanför en cykel i en damm i flottens mitt. Petros Andersson och Metros reporter nyper efter allt i kanalen.– Men jag har även dragit upp en och annan resväska. Och så barnvagnar, ibland nya och fina. Jag undrar hur de har hamnat i vattnet.

Malmös egen vattensopgubbe hittar ofta döda djur. Fåglar, igelkottar, halva råttor … Men det mest suspekta han fiskat upp ur kanalen är en sexleksak. – Jag hittade en dildo som var i gång. Den låg och vibrerade på vattenytan. Och det vimlar av kondomer. Under högsäsong plockar jag upp ungefär tusen i veckan, säger Petros Andersson.

Det menar du väl ändå inte?– Jovisst, tusen stycken i veckan.

Men allra vanligast är aluminiumburkar och plast­flaskor. Ungefär tvåtusen i veckan, enligt Petros Andersson. Dessa pantar han. Cyklar är också vanliga. Under två dagar i mars drog han upp 43 stycken från kanalen. Så var det parkbänken. Petros Andersson drar och lirkar, fäster rep och krokar, men bänken vill inte upp. Till slut kan en kranbil gripa klorna runt armstödet. – Den hamnar inte i containern, utan kommer att återanvändas, säger Petros Andersson. Vattnet krusar sig när flotten fortsätter mot mer skräp och skrot. Petros Andersson hajar till. På kanalens botten ligger en välfylld soptunna. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Bornudd
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro