ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Petter, 31, har diabetes: "Ett mentalt krig 24 timmar om dygnet"

Linnea Carlén · 26 Okt 2015
Uppdaterad 26 Okt 2015
Petter Axell jobbar som copywriter och skribent och har tidigare skrivit ett uppmärksammat inlägg om att leva med diabetes. Häromdagen återpublicerades det ännu en gång av insamlingsstiftelsen Diabetes Wellness Network Sverige.

Petter Axell jobbar som copywriter och skribent och har tidigare skrivit ett uppmärksammat inlägg om att leva med diabetes. Häromdagen återpublicerades det ännu en gång av insamlingsstiftelsen Diabetes Wellness Network Sverige. Foto: Privat


När Petter Axell var 13 år fick han diabetes. Vid 31-års ålder har lärt sig att leva med det och mår för det mesta väldigt bra. I ett utelämnande och uppmärksammat inlägg har han tidigare skrivit om sjukdomen, som kräver kontroll dygnet runt.

klar

Artikellänk är kopierad

”Det smäller till. Plötsligt vaknar jag upp liggandes på golvet. Klockan visar 04:30 och chockat undrar jag varför jag ligger där. Försöker resa mig men benen bär mig inte. Faller ihop på golvet igen. Hjärtat bultar snabbt och svetten rinner från min panna.”

Orden är Petter Axells. För lite drygt ett år sedan skrev han ett personligt och berörande inlägg om paniken som vällde över honom den natten, då blodsockret sjunkit till så låga nivåer att han trodde att han skulle dö.

– Jag tänkte att jag skulle förmedla hur det är att ha diabetes, så att folk ska förstå. Förhoppningsvis kan det ses som en story och inte som något ”tyck synd om mig”, säger han till Metro.

► LÄS MER: Dålig sockerkoll ökar demensrisken

Sommaren 2015 genomförde insamlingsstiftelsen Diabetes Wellness Network Sverige en enkätundersökning om myter om diabetes. Resultatet visade bland annat att 4 av 10 (38 procent) tror att diabetiker inte tål socker, vilket alltså är falskt. Kosten för en diabetiker skiljer sig egentligen inte från den kost som alla borde äta, det vill säga en hälsosam och balanserad kost.

– Folk tror att du inte får äta godis och att det enda du behöver göra är att undvika socker, ta din spruta, sen är det fine. Det är ju så långt ifrån sanningen man det kan vara, säger Petter Axell.

Efter 18 år har han flera erfarenheter av blodsocker som skjuter i höjden eller sjunker till alldeles för låga nivåer. Oavsett hur bra eller dåligt han sköter sig och maten kan det ändå hända.

Han upplever att det fortfarande finns många seglivade myter kring diabetes, även om det inte är konstigt att man inte har koll om man inte känner någon som har det.

Men ska han resa eller göra någonting på eftermiddagen eller kvällen måste han planera för det. Ett av hans många knep är att aldrig lämna sin lägenhet utan druvsocker i jackfickan. 

– Det är ett mentalt krig 24 timmar om dygnet. 

► LÄS MER: Ny forskning: Din kompis rökning kan ge dig diabetes

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro