ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pfizer bekräftar Astra-bud

TT · 28 Apr 2014
Uppdaterad 28 Apr 2014

Amerikanska Pfizer bekräftar att de har lagt ett bud på Astra Zeneca, enligt Reuters. Affären skulle bli en av de största hittills. Men Astra Zenecas styrelse råder ägarna att inte agera.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Amerikanska Pfizer bekräftar att de har lagt ett bud på Astra Zeneca. Affären skulle bli en av de största hittills i läkemedelssektorn.

Astra har tidigare avvisat ett bud, som lades i januari.

I ryktesspridningen inför budet har det talats om en värdering av Astra Zeneca i affären på 660 miljarder kronor.

Pfizer bekräftar att läkemedelsjätten i januari i år kom med ett preliminärt, icke-bindande bud till Astra Zenecas styrelse rörande ett möjligt bud om samgående. Efter begränsade samtal mellan de båda bolagens ledningar beslutade Astra Zeneca dock att inte gå vidare med förhandlingarna, skriver Pfizer i ett pressmeddelande.

►LÄS MER: 550 jobb bort från Astra Zeneca

Men "med tanke på den senaste utvecklingen på marknaden" så kontaktade Pfizer Astra Zeneca den 26 april för att förnya diskussionerna. Men Astra Zeneca har återigen avvisat Pfizer, enligt bolaget, och Pfizer "ser för närvarande över sina möjligheter vad gäller Astra Zeneca", enligt pressmeddelandet.

Budet 5 januari var värt 46:61 pund per aktie, vilket innebar en premie på cirka 30 procent jämfört med stängningskursen på 35:86 pund den 3 januari 2014. Pfizer skriver nu att man fortfarande är berett att erbjuda en betydande premie till aktieägarna vid ett eventuellt övertagande.

Astra Zeneca-aktien rusar uppåt med nästan 14 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen, sedan ett andra bud från konkurrenten Pfizer bekräftats av budgivaren.

På fackförbundet Unionen på Astra Zeneca vill man avvakta ytterligare information innan man uttalar någon åsikt om ett eventuellt samgående med Pfizer.

– Vi har hittills hanterat det som ett rykte och därför inte diskuterat vad det skulle betyda. Men det är väl alltid lite spännande när man blir uppbjuden till en sådan dans, säger Eva Cederwall, ordförande för Unionen.

– Och vi kan ju förstå att de är intresserade av ett så fint företag.

"Vi har stor respekt för Astra Zeneca och dess stolta arv som ett innovationsdrivet biofarmaceutiskt företag med en rik forskningsbaserad grund i både Storbritannien och Sverige", säger Ian Read, ordförande och vd för Pfizer, i pressmeddelandet.

"Vi anser att patienter över hela världen skulle dra fördel av vårt gemensamma engagemang inom forskning och utveckling, som är kritiskt för framtida framgångar inom läkemedelsindustrin, genom nya potentiella behandlingar som kan hjälpa till att bekämpa några av världens mest fruktade sjukdomar, som exempelvis cancer".

Bland annat skulle man kunna ha en "branschledande" kombinerad portfölj inom lungcancer, komplettera varandras portföljer inom hjärtläkemedel samt ha ett brett erbjudande inom diabetes, skriver Pfizer.

Det skulle bara kunna ske utifrån följande villkor, enligt Pfizer: en granskning av företaget (så kallad due diligence), en enhällig rekommendation av styrelsen i Astra Zeneca för ett samgående, samt att ledningen ger oåterkalleliga åtaganden att acceptera ett erbjudande rörande sina Astra Zeneca-aktier.

Styrelsen i Astra Zeneca råder aktieägarna att sitta still i båten. Styrelsen bedömer också att det inte är säkert att det alls kommer att läggas något ytterligare bud.

"Aktieägarna rekommenderas starkt att inte agera", skriver styrelsen i ett pressmeddelande. I pressmeddelandet klargörs även en del detaljer kring Pfizers uppvaktning. Pfizers vd och styrelseledamot Ian Read ska i lördags ha kontaktat Astra Zenecas styrelseordförande Leif Johansson med en förfrågan som gick ut på att bolagen skulle gå ut med ett gemensamt uttalande om att man inlett diskussioner om ett samgående.

Astra Zenecas styrelse ska dock ha kommit fram till att utan ett "specifikt och attraktivt" förslag är det inte lämpligt att ingå i diskussioner med Pfizer.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro