ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Piast: Perfekt fläsk på ombonad kvarterskrog

Jonas Cramby · 27 Nov 2014
Uppdaterad 7 Dec 2016
Charkbricka, hantverksvodka och polsk hipster-IPA serveras i ombonad atmosfär.

Charkbricka, hantverksvodka och polsk hipster-IPA serveras i ombonad atmosfär. Foto: Jasmin Storch


klar

Artikellänk är kopierad

3 av 5.PiastTomtebogatan 22. R­ejält och ombonat på trevlig polsk kvarterskrog i Vasastan.

Golonkan på polska kvarterskrogen Piast får Jonas Cramby att fundera på varför han n­ågonsin äter något annat.

Restaurang Piasts logotyp ser så mycket ut som ett norskt black metal­band att jag blir uppriktigt förvånad över hur trevligt och ombonat det är när jag stiger in genom dörrarna.Inredningen består av mörka trämöbler, kandelabrar och medaljongtapeter. Det spelas Django Rheinhardt i högtalarna, folk sitter småpratande vid vita stärkta dukar och i det öppna köket får kocken precis ett mysigt litet vansinnesutbrott när jag går förbi. Det är mycket trevligt.Eftersom Piast är en polsk restaurang finns det även en särskild vodkabar varifrån man kan prova östeuropeisk hantverksvodka i omaka glas på en fin liten silverbricka.Vodka är ju dock en spritsort som i regel kolonndestilleras tre, fyra gånger för att den ska bli så lättdrucken och med så LITE smak som möjligt. Så att prova den som man gör ett fint vin känns lite underligt, ungefär som att äta knark för den goda smakens skull. Men det kanske bara är jag som är fördomsfull? För smakar inte vodkan som är gjord på potatis lite mildare och mjukare än de andra? Eller?Efter en okej charkbricka och ett par polska hipster-IPA:s till förrätt är det äntligen dags att kasta mig över den egentliga orsaken till att jag ärhär: golonkan. En golonka är ett polskt slags knaperstekt fläsklägg för alla er som tycker att schweinhaxen har börjat bli en sellout.För det här är en rätt för seriösa fläsk­älskare. Presentationen är minst sagt spartansk. Bara en bit kött, sås och knödel. Surkålen ställs fram motvilligt. Senap finns för den fege.Jag börjar äta. Svålen är hård och spänd som på en trumma. Knackar man på den för hårt är det risk att någon annan gäst sticker ut huvudet ur toaletten och ser sig frågande omkring. Den är helt perfekt.Knakande bryter jag av en bit och stoppar i munnen. I en sekund undrar jag varför man någonsin äter något a­nnat. Sedan mår jag lite illa. Sedan tar jag en bit till.Mitt middagssällskap har b­eställt ett lågtempererat lammlägg på vetegryn som han lika­ nöjt plockar av.Två män med skummande öl och varsitt helt djurben på sin tallrik. Det hade kunnat v­arit pinsamt otidsenligt om någon här inne hade brytt sig.

Missa inteDe fina rottisserie­rätterna.

UndvikAtt gå hit om du inte är ett fan av fläsk, öl och surkål.

PriserFörrätt: 110–145kronor. Huvudrätt: 195–265 kronor.Dessert: 85 kronor.

ÖppetTisdag–torsdag: 18.00–23.00.Fredag–lördag:18.00–24.00.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro