ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pieliedie om frustrationen: "Undrar vad man håller på med"

Erik Glanell · 30 Nov 2017
Uppdaterad 30 Nov 2017
Johan "pieliedie" Åström är den ende svenske spelaren under Dota-majorn på Dreamhack Winter.

Johan "pieliedie" Åström är den ende svenske spelaren under Dota-majorn på Dreamhack Winter. Foto: Fnatic/Dreamhack


Allt hopp för Sverige i Dreamhacks Dota-major står till en enda person – Johan "pieliedie" Åström. Metro Esport har pratat med stjärnan om den tuffa starten för Fnatic, mardrömsmötet i första matchen och om att spela på hemmaplan.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige har flera framstående Dota 2-spelare på världstoppnivå. Men när spelet fått en major-tävling på hemmafronten lyser de flesta med sin frånvaro. Alla utom Fnatics Johan ”pieliedie” Åström som ser fram emot en tävling av hög kvalitet och hård konkurrens.

– I lagkvalitet är det den bästa turneringen hittills i år. Det sydamerikanska laget [Infamous] är väl den lättaste matchen, men annars spelar det ingen roll vem man möter. Det finns inga gratisvinster här, säger Johan ”pieliedie” Åström några timmar innan planet som tar laget från Malaysia till Sverige ska lyfta.

För den ende svensken i mångmiljonturneringen på Dreamhack väntar dessutom mardrömsmotstånd redan i första matchen. Nämligen världsettan Team Liquid.

LÄS MER
Beskedet: Dreamhack flyttar succéturneringen till Stockholm

– Det blir tufft. Vi kommer inte in i ett helt rättvist läge heller. Vi har visat allting för att över huvud taget ta oss till turneringen. Samtidigt har de suttit hemma och kört lite ”scrims” medan Koroky [Kuro ”KuroKy” Salehi Takhasomi] tänkt ut lite coola drafts. Jag ger oss en 20–30 procents chans att vinna… kanske närmare 20, säger Åström.

Med en karriär till stor del i internationella lag och månader i sträck utomlands har besöken i Sverige blivit få och relationen till att spela på ”hemmaplan” är kluven.

pil
Det här är Dreamleague finals

När: 1–3 december.

Var: Dreamhack Winter, Jönköping.

Lag: Team Liquid, Virtus.pro, Fnatic, Newbee, Infamous, Evil Geniuses, Team Secret, Na’Vi.

Turneringsformat: Dubbeleliminering och bäst av tre kartor i kvart- och semifinal. Bäst av fem kartor i finalen.

Prispott: Ca 8,8 miljoner kronor varav det vinnande laget får ca 4,4 mijoner.

– De enda turneringarna som varit i Sverige är de här Dreamhack-turneringarna och vi har alltid spelat mot [helsvenska] Alliance så det har aldrig riktigt känts som min hemmaplan när vi har kört här, säger han och fortsätter:

– Men det känns rätt bra. Dreamhack är ju en speciell grej om man kollar över världen. Det finns inte riktigt något liknande på den här skalan någon annanstans.

Det hyfsat nykonstruerade Fnatic fick en tuff start i september. Med misslyckade kval till flera stora tävlingar växte frustrationen och känslan av att något var tvunget att ändras.

– Vi blev långsamt bättre men vi fortsatte att förlora och det slutar med att vi inte kvalificerar oss till någonting. Och då sitter man här i ett annat land och känner sig lite deppig. Det går inte att komma ifrån det, man undrar vad man håller på med liksom, säger Åström.

De uteblivna resultaten kokades ner till i att svensken Steve ”Excalibur” Ye bänkades till förmån för Abed ”Abed” Yusop och att laget bytte coach. Nu ser det ljusare ut för laget.

– Det har klickat hyfsat snabbt så vi spelar på en bättre nivå just nu, vilket har visat sig i matcherna också. Men vi har bara spelat kvalmatcher hittills och det är lan:en som gäller.

pil
Pieliedie om nya major-systemet

”Det är inte samma sak som de gamla major-tävlingarna. Första året var det tre och andra året var det två. Det är mer prestige i dem än i en vanlig turnering, men inte lika mycket som tidigare. Det är bara OG och Team Secret som har vunnit de gamla major-tävlingarna. Det känns som att man måste känna lite mer och låta systemet rulla på. Det är annorlunda för Liquid eller VP som inte behöver spela lika många kvalificeringar som de andra lagen. Det blir en jäkla massa spel. Speciellt för oss som ligger lite utanför topp 10. Det är som att spela en turnering för att ta sig till en turnering. Varje turnering. Jag är inte helt säker på vad jag tycker.”

LÄS MER
Dota 2-profilen bakom utvecklingen av Pokemon go-utmanare
klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro