ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Piffad plankstek på punschveranda

Björn af Kleen · 30 Jun 2011
Uppdaterad 30 Jun 2011
Melker Anderssons nya krog passar hela familjen. Björn af Kleen faller pladask för punschverandan.

Melker Anderssons nya krog passar hela familjen. Björn af Kleen faller pladask för punschverandan.


Restaurerade Villa Godthem på Djurgården har totalt 500 platser. Björn af Kleen gläds särskilt åt Melker Anderssons punschveranda.

klar

Artikellänk är kopierad

Persikodessert.
Persikodessert.
Värdshusmys.
Värdshusmys.

Punschveranda har fått en negativ klang i det svenska språket. På ledarsidor brukar det användas som symbol för de gamla moderaterna. Man ser framför sig en inpyrd gubbhylla för nedsupna sekelskiftesförfattare och annan överhet som i väst och fickur rasar mot kvinnlig rösträtt. Men som rum älskar jag ändå spröjsade punschverandor – det där ljuvliga skiktet mellan ute och inne som är så idealiskt för svenska sommarmåltider. Man får ljuset, den lätta brisen men slipper det lynniga blandvädret. Nu har Riche ganska perfekta glasveranda mot Birger Jarlsgatan fått konkurrens av Melker Anderssons restaurerade och alldeles nyöppnade Villa Godthem på andra sidan vägen från Ulla Winbladh på Djurgården. Den gamla grosshandlarvillan från 1874 har omkring 500 stolar – om man räknar med uteserveringen – men fråga efter ett bord på punschverandan med grönskande utsikt ned mot Djurgårdsbrunnsviken.  Det hör till Melker Anderssons geni att han förmår ge fräschör till symboliskt sunkiga miljöer. På Villa Godthem gör han för punschverandan vad han tidigare gjort för den franska bordellen på Le Rouge. Förvandlar det gubbigt exkluderande till något lekfullt inbjudande. Villa Godthem lockar inget utsnitt av den svenska befolkningen – men jag noterade häromkvällen så skilda element som godsherren Johan af Petersens, mediemannen Calle Schulman, någon prydlig barnfamilj och en trio åldrande Karlaplanstanter med fönade frisyrer; ändå ovanligt eklektiskt för att vara en punschveranda på Djurgårn'. Menyn är centrerad kring olika sorters plankstek – som om Melker Andersson också ville ge den pösiga stadshotellsklassikern en urban statushöjning. Här är jag mer kluven: vätternröding för 260 och oxrygg för 320 är förstås i grunden aptitliga huvudrätter men är en hög potatismos med bränd topp och en kanna béarnais som köttillbehör verkligen vad dagens punschveranda-patriarker vill ha? Då tycker jag efterrätterna är mer lyckade i sin kombination av lantligt värdshusmys och ståtlig elegans: en champagnekokt vit persika ovanpå en bit rulltårta smakar så där saftigt sött som den aldrig gör hos din farmor.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro