ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Piller för större bröst kan orsaka cancer

Katarina Matsson · 15 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Produkterna sägs ge "större och fastare bröst".
Produkterna sägs ge "större och fastare bröst".

Piller som ska ge tjejer större bröst kan ge cancer. Det östrogenliknande ämnet fytoöstrogen är boven. – Det är oetiskt, farligt och totalt olämpligt att uppmuntra fertila kvinnor att göra detta. Det är dessutom tveksamt om det har någon effekt, säger Jan-Åke Gustafsson, professor i medicinsk näringslära vid Karolinska institutet, KI, i Stockholm. Fytoöstrogen finns naturligt i exempelvis soja och bönor. I lagom dos kan ämnet ha positiva effekter, men i koncentrerad tablettform uppstår samma problem som med vanligt östrogen, enligt Gustafsson."MOTSATT EFFEKT" En fertil kvinna som äter östrogen utsätter sig för risken att få livmodercancer och eventuellt bröstcancer, fortsätter Gustafsson. Jan-Gunnar Ahlgren på FA Import AB, som säljer preparat från Pueraria Mirifica som sägs ge ”större och fastare bröst”, menar att fytoöstrogen har motsatt effekt. – Man har gjort forskning bland annat i Thailand, och även i andra länder, där man säger att det här har en förebyggande effekt mot cancer, säger han. Den uppgiften kan ingen av de forskare och gynekologer som Metro har talat med bekräfta. Däremot finns det forskare som menar att fytoöstrogen kan ersätta vanligt östrogen när kvinnan gått igenom klimakteriet. – Att som fertil kvinna äta östrogen är att utsätta sig för risken att få livmodercancer och eventuellt bröstcancer. Det finns absolut ingen anledning att utsätta sig för den risken, säger Jan-Åke Gustafsson, professor i medicinsk näringslära vid Karolinska institutet (KI) i Solna.

"SENSATIONELLT" Att brösten skulle bli större låter sensationellt, anser Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid KI. – Det finns ingen vetenskaplig konsensus kring det här. Vad jag vet så är det inte studerat i västvärlden. Men i stora doser kan fytoöstrogener öka risken för hormonberoende cancer, säger hon. Och om tabletterna håller det de lovar, vilket skulle vara ett uttryck för östrogeneffekten, är det i sig anledning att varna för preparaten, menar Jan-Åke Gustafsson. – Då kan man räkna med liknande effekter på livmodern, och livmodern är enligt all litteratur ännu känsligare från cancerrisksynpunkt när det gäller östrogen, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro