ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pillret kan bromsa ditt åldrande – testas snart på människor

Joel Linde · 1 Dec 2015
Uppdaterad 1 Dec 2015
Medicinen ska hålla cellerna friskare och på så sätt förhindra allvarliga sjukdomar som är vanliga dödsorsaker.

Medicinen ska hålla cellerna friskare och på så sätt förhindra allvarliga sjukdomar som är vanliga dödsorsaker. Foto: Ash/Wiki, Alamy


Djurförsök har visat att medicinen leder till längre och friskare liv. Forskarna är mycket positiva, och nästa år ska medicinen testas på människor.

klar

Artikellänk är kopierad

Forskare tror sig ha hittat receptet till att få människor att leva friska och aktiva liv ända upp till 120-årsåldern. Och det är ingen ny mirakelmedicin, utan svaret tros finnas i en vanlig diabetesmedicin.

Medicinen heter metformin, och den är världens mest använda medicin mot diabetes. Under 2016 kommer den att testas på människor efter en rad lyckade djurförsök med bevisade livsförlängande försök, skriver Telegraph.

►LÄS MER: Det manliga p-pillret är snart här – "kommer revolutionera våra sexliv"

Förhoppningen är att till exempel en 70-åring kommer att kunna vara lika frisk i kroppen som en 50-åring. På det sättet önskar man kunna förhindra förekomsten av allvarliga sjukdomar, så som cancer, hjärt-kärlsljukdomar och demens, ofta föranledda av åldrande.

Åldrande är i teorin inte något oundvikligt, men eftersom människans celler konstant delar sig för att förnyas uppstår till slut fel som leder till exempelvis cancer eller Alzheimers. Till exempel har möss bevisats leva 40 procent längre liv med medicinen, och även maskar och kunnat få förlängda och friskare liv.

►LÄS MER: Nordkoreansk ”mirakelmedicin” utvecklad på zoo

Försöken på människor kommer att börja nästa år och forskare håller i nuläget på att rekrytera 3 000 70-80-åringar som har, eller som löper risk att få, cancer, hjärtsjukdomar eller demens.

Bengt Winblad är professor i geriatrik vid Karolinska institutet i Stockholm. Han är positiv till de kommande försöken, men försiktig att dra för stora växlar än gällande medicinens effekter.

– Det går inte att säga än och kräver fler tester på människor, men jag tycker det är värt att försöka eftersom vi har djurdata som backar upp det här, säger han till Aftonbladet.

►LÄS MER: Det här är vad en natts dålig sömn kan göra med kroppen

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro