ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pilotlösa plan kan bli verklighet 2025 – men få vill flyga i dem

Linnéa Borgert · 8 Aug 2017
Uppdaterad 8 Aug 2017
17 procent skulle kunna tänka sig att flyga i ett plan utan mänsklig pilot.

17 procent skulle kunna tänka sig att flyga i ett plan utan mänsklig pilot. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT


Efter förarlösa bilar kommer förarlösa plan. Enligt den schweiziska banken UBS skulle både säkerheten och flygbolagens ekonomi förbättras om man skippade piloter – men allmänheten är inte lika positiva.

klar

Artikellänk är kopierad

Pilotlösa plan är inte så långt bort som man kan tro. I alla fall enligt banken UBS, som i en omfattande rapport skriver att det kan bli verklighet redan 2025.

Enligt bankens analys skulle alla världens flygbolag kunna spara cirka 35 miljarder dollar årligen, motsvarande 285 miljarder kronor, skriver Mashable. Det skulle också, tro det eller ej, bli säkrare och möjligtvis billigare för passagerarna.

Men det finns ett problem – i en global undersökning svarade endast 17 procent av 8 000 personer att de skulle vara villiga att flyga i ett pilotlöst plan. Hälften svarade att de inte ens skulle välja det om det var billigare.Yngre resenärer är dock mer positiva. I åldrarna 18-30 svarade 30 procent att de skulle gå ombord på ett förarlöst plan.

Ett första steg skulle, enligt USB, kunna vara att minska antalet piloter i cockpiten till en och komplettera med en andrepilot på marken.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro