ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pinchos – som ett McDonald’s med tapas

Carl Reinholdtzon Belfrage · 30 Nov 2012
Uppdaterad 21 Dec 2016
Pinchos – som ett McDonald’s med tapas På Pinchos beställer du maten via en app i mobilen. Sedan får du gå och hämta maten i en lucka. Ingen vidare service, tycker Carl.

Pinchos – som ett McDonald’s med tapas På Pinchos beställer du maten via en app i mobilen. Sedan får du gå och hämta maten i en lucka. Ingen vidare service, tycker Carl. Foto: Lena Garnold


Pinchos är tapaskedjan som har ett revolutionerande system för beställning via mobilen. Men tråkig mat och dålig service sänker betyget.

klar

Artikellänk är kopierad

Hotel Londres, San Sebastian. Stranden utanför sträcker ut sig likt en perfekt skuren behå med sina två kupor som buktar ut i det klara vattnet. Det är en syn att vakna upp till. Här har också min syn på gastronomi formats. I en stad där kockar en gång i historien också var soldater, mat anses viktigare än allt och där unga pojkar gömmer kockböcker under sängen i stället för porrtidningar. Dessa gränder, fyllda av magiska pinchosrestauranger, flirtar nu en ny minikedja i stan med. Restaurangerna har nämligen just valt det förpliktigande namnet Pinchos.

Pinchos första restaurang ligger sedan ett halvår i Basements gamla källarlokaler (Pinchos nummer två öppnar strax i Linné), som ju hade en väldigt vit och ljus inredning, Pinchos har valt en mörkare variant och understryker verkligen den grottliknande känsla som alltid infunnits sig här. Det är varken mysigt eller trevligt, både jag och mitt sällskap tycker bara det blir dunkelt och mörkt. Så vi söker upp den ljusaste platsen i lokalen – baren. Här laddar vi ner vår Pinchos-app, gratis via Itunes, Pinchos har nämligen ett väldigt modernt webbsystem för hantering av beställningar. Enda i Sverige skryter de med. Denna app blir vår mest personliga kontakt med restaurangen. Via appen läser vi menyn, lägger vår beställning och slutligen ber om notan. Kostnadseffektivt? Ja. Roligt? Ja, första gången kanske. Personligt och trevligt? Inte så värst. Det blir lite effektiviserande McDonald’s-känsla av det. När beställningen är lagd får man vänta tills appen piper till och man får då själv hämta den färdiga maten från en kökslucka.

Pinchos handlar naturligtvis om tapas. Plockmat. Vi beställer minihamburgaren, dumplings, minipizza, kycklingspett, dadlar och crepes via appen och lägger ifrån oss våra Iphoner. Medan vi väntar på att det ska pipa till studerar vi baren. Innehållet är deprimerande och skriker av hopsydda kommersiella avtal med sprit- och ölleverantörer som sponsrar med kylar, krimskrams och fördelaktiga lån för att få fri tillgång till att sälja sina lika superkommersiella drycker. En gäst bredvid oss i baren frågar bartendern vad det är för vin de dricker.

– Eh, det är rött och din väninna dricker vitt …

Vi bestämmer oss för vatten.

Appen piper till och vi går för att hämta vår mat. Hamburgaren saknar smak, dumplingen är bara fet och sliskig. Råvarorna är genomgående en besvikelse.  Ett tag tror vi på riktigt att vi är på McDonald’s. Och nu planerar Pinchos alltså en andra tapasbar i Linné. Eller appasbar som bartendern säger och skrattar på sig när vi går. Vi tittar stumt på honom, betalar och lämnar utan att ge dricks.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro