ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pippi Långstrump-tjejer, var finns ni?

Tyck till om kolumnen här · 19 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Karin Bångman - Journalist och entreprenör

klar

Artikellänk är kopierad

Vem har inte drabbats av IT-yran? Själv gjorde jag det i slutet av nittiotalet. Jag var nyhetsankare på nystartade TV 8. Kanalen i sig bar tidens anda – supermodern teknik och den första digitala kanalen i Sverige. Ganska snabbt hoppade jag på IT-tåget med ett eget programkoncept. ”IT-världen” sjösattes och ”boysen” gillade vad de såg. Framförallt gillade ”boysen” att synas i IT-världen. Det var ett herrprogram, utan det traditionella utviket. Självsäkra killar haussade sina lysande IT-idéer. Jag lovar att det fanns gott om killar med många idéer och alla skulle de generera miljardbelopp inom loppet av något år. Ingen vågade stå utanför. IT-aktierna rusade på börsen. Framtidsfabriken och Icon minns alla men det fanns många fler dot.com-bolag. Det var yra även för mig – att bli en publikmagnet, om än från låga tittarsiffror, och segla om åldermannen Ortmark på tittartoppen. Det var ny tid, ny ekonomi och nya kändisar. Det gamla hamnade i periferin.

Men min period av ”fame” blev kort. Jag slutade på TV 8 och med mig dog IT-världen. Vad som hände sedan vet vi alla. Det blev en totalkrasch och allt som hade med IT att göra stank. De bolag som det talats mest om försvann fortast. Unga IT-guruns blev svala och Helly Hansen-ställen försvann ur styrelserummen. Många vanliga människor förlorade stora summor pengar på förhoppningsbolagen och Birgersson och Holstein, med flera, fick ställa sig i skamvrån ett tag. Vad lärde vi oss av detta? Absolut ingenting. För vem vill vara bakåtsträvare och lära av historien? Nu är det högkonjunktur igen. Det finns ”playing money” och affärsidéerna duggar tätt. Vi är tillbaka på banan igen rent ekonomiskt, och det är full fart framåt. Känns härligt. Killarna startar fortfarande de flesta bolagen, historien upprepar sig. Över 60 procent av allt nyföretagande svarar killarna för. Statistiken visar också att om tjejer startar eget är det inom vård och handel. Medan killarna tar hand om teknikbolagen står tjejerna fortfarande för omvårdnaden. Känns det igen?

Historien upprepar sig. Det känns säkert tryggt för de flesta. Men vi är några som suckar tungt. Den nya IT-yran är här och det är precis som vanligt. Det mest spännande området, teknik, är fortfarande en manlig angelägenhet. Och jag kan inte låta bli att undra; var är alla Pippi Långstrump-tjejer?

klar

Artikellänk är kopierad

Tyck till om kolumnen här
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro