ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pirate Bays besökare skulle övervakas av NSA

Gustaf Eriksson · 18 Feb 2014
Uppdaterad 18 Feb 2014

Amerikanska säkerhetstjänsten har haft långtgående planer på att övervaka de som besöker fildelningssajten The Pirate Bay. Det avslöjar topphemliga dokument läckta av Edward Snowden.

klar

Artikellänk är kopierad

NSA har haft siktet inställt på fildelningssajten The Pirate Bay.
NSA har haft siktet inställt på fildelningssajten The Pirate Bay.

NSA, och dess brittiska motsvarighet GCHQ, har övervakat organisationen Wikileaks. Det avslöjas i nya dokument från superläckan Edward Snowden, som publiceras på nya nyhetssajten The Intercept.

Enligt dokumenten har säkerhetstjänsterna riktat in sig både på Wikileaks grundare Julian Assange och de ”nätverk som stödjer Wikileaks”.►LÄS MER: NSA spionerade på användare via mobilappar

►LÄS MER: Angry Birds förnekar NSA-samarbete

Men det har funnits planer på att låta övervakningen gå längre än så. Dokumenten avslöjar långtgående diskussioner om att kartlägga besökare på The Pirate Bay.

The Intercept rapporterar att NSA:s fokus på The Pirate Bay visar hur långt säkerhetstjänsten gått från det officiella målet att motarbeta terrorism och verka för nationell säkerhet.

►LÄS MER: NSA spionerar på porrsurfare Inom NSA och GCHQ har det förekommit diskussioner om att betrakta The Pirate Bay som en fientlig utländsk server. Om The Pirate Bay skulle få en sådan klassning skulle det ge NSA radikalt ökade befogenheter att övervaka administratörer och besökare.►”Säkerhetstjänsten bedriver ett krig mot Anonymous”

När det gäller Wikileaks har övervakningen gått betydligt längre. Enligt dokument från Edward Snowden har den brittiska säkerhetstjänsten i hemlighet kartlagt besökare på en Wikileaks-sajt.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro