ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Piraterna i Somalia letar nya vatten

Johan Nylander · 26 Apr 2013
Uppdaterad 26 Apr 2013

Kampen mot sjöröveri utanför Somalias kust har gett effekt. Nu letar sig piraterna ut på nya vatten i jakt på skepp att överfalla.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Svenska Dagbladet skriver att hotbilden mot handelsfartyg minskat i Adenviken och att attackerna samtidigt börjat öka på den afrikanska västkusen. Hittills i år har endast fyra överfall rapporterats utanför Somalia, enligt Internationella sjöfartsbyrån, IMB.

Anledningen bakom tillbakagången antas vara de militära insatser som sats in för att skydda handelsfartyg och privatbåtar. Den somaliska centralregeringen stärker också greppet om territoriet, enligt SvD.

– Verksamheten har varit väldigt lönsam för politiker som skyddat pirater, men den har blivit allt mer besvärande i deras försök att få bra relationer med omvärlden, säger Mats Utas, expert på afrikanska konflikter vid Nordiska Afrikinstitutet i Uppsala, till SvD.

Uppgång i sjöröveri sker nu på många platser i världen. I Indonesien har antalet attacker stigit från 46 till 81 på två år. Mest oroande är utvecklingen i Guineabukten på den afrikanska västkusten, där piratattackerna är betydligt mer våldsamma.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro