ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Piraterna riskerar att frysas ut i EU

Kristoffer Rengfors · 12 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Piratpartiets vice ordförande, och förste kandidat till EU-parlamentet Christian Engström på en manifestation. 

Piratpartiets vice ordförande, och förste kandidat till EU-parlamentet Christian Engström på en manifestation.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap och expert på EU-frågor vid Umeå universitet.
Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap och expert på EU-frågor vid Umeå universitet.Foto: UU

Piratpartiet har effektivt rekryterat väljare och ser ut att komma in i EU-parlamentet. Men väl nere i Bryssel och Strasbourg kan det bli knivigare än många tror att få gehör för piraternas frågor.

Det svenska piratpartiet har all chans i världen att komma in i EU-parlamentet. I de senaste opinionsundersökningarna plockar partiet mellan en och två stolar i parlamentet. Men hur ska det gå för piratpartiet när de väl kommer ner till Bryssel och Strasbourg?– Den stora frågan för piratpartiet är i vilken grupp de ska placera sig därnere. Allt arbete i EU-parlamentet görs i grupper och till och med de partier som inte tillhör någon grupp bildar en egen grupp. Som enskilt parti kommer man ingenstans, säger Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap vid Umeå universitet och expert i EU-frågor.Piratpartisterna har ännu inte bestämt sig för vilken grupp de ska tillhöra. Valet står i nuläget mellan den liberala gruppen kallad ALDE, eller den gröna gruppen där Europas miljöpartier arbetar tillsammans. Partiets strategi är att fokusera allt arbete på framtidsfrågor gällande internet. Tänkbara stridsämnen som kan komma upp under mandatperioden är handelsavtalet ACTA och frågan om avstängning av misstänkta illegala fildelare.– I alla andra frågor kommer vi att rösta med gruppen, säger Piratpartiets toppkandidat till EU-parlamentet, Christian Engström. I en politisk värld fylld av kompromisser och förhandlingar är dock frågan hur det går för ett parti som inte vill ta ställning i andra frågor än de som gäller friheten på internet. – Om man ska lägga en röst på dem så ska man nog ta reda på var de står i andra frågor först, säger Magnus Blomgren.•• Men kan man verkligen vara nere i EU-parlamentet och bara driva en typ av frågor?– Inte om man vill göra det verksamt och få effekt. Det funkar inte så. Som EU-parlamentariker hamnar man i utskott, och man kan ju inte anses vara seriös om man bara går in i omröstningar som bara handlar om en typ av frågor. Sen finns det ju en chans det inte ens blir några omröstningar i den här typen av frågor under mandatperioden.

•• Finns det parlamentariker som inte ens kommer att samarbeta med dem?– Det finns det säkert. Svårigheten är att de måste bestämma sig för var de står i en massa frågor, annars kommer de inte att anses vara trovärdiga som samarbetspartners. Junilistan hade lite av samma problem men det blir nog ännu ännu svårare för Piratpartiet. I allra värsta fall får de vara med de andra grupplösa, men då kommer de jobba ihop med franska fascister och liknande och det tror jag inte att de vill.

Christian Engström håller inte med om att hans parti skulle få det svårare än andra partier just på grund av Piratpartiets snävare inriktning. Att det skulle vara svårt att hitta samarbetspartners som är villiga att stödja deras hjärtefrågor bara för att Piratpartiet inte tar ställning i andra frågor tror han inte.– Jag tror precis tvärtom. Att vi är ett fokusparti gör att vi kan de här frågorna som vi arbetar med.  – Jag tror det kommer att bli enkelt för oss just för att vi har den här framtoningen. Det kommer att göra under för vår trovärdighet. Piratpartiets toppkandidat väljer istället att se det faktum att partiet fokuserar på en fråga som en styrka i jämförelse med andra partier. Magnus Blomgren tror istället att den enkelspåriga politiken kommer att bli svår att genomföra. För att få stöd från andra parlamentariker tror han att Piratpartiet måste ta ställning i andra frågor än bara de internetrelaterade.– Problemet är att de inte kommer att ha så mycket att bygga med om de inte kan arbeta tillsammans med andra. Jag tror att de kan få det ganska svårt om de inte bestämmer sig i andra frågor. Då kan de lika gärna visa väljarna vad de tycker i andra frågor redan nu, säger Magnus Blomberg.Men Christian Engström låtsas inte vara expert på försvars- eller miljöfrågor. Han vidhåller gång på gång hur det är partiets inriktning som kommer att leda till framgång. Han menar istället att det vore orättvist mot väljarna att påstå att Piratpartisterna är insatta i alla frågor.– Säg att man röstar på en kristdemokrat, då har man som väljare ingen garanti för att den personen inte bara kommer att driva antigay-frågor. Det är om inte ohederligt mot väljarna så åtminstone otydligt, säger han.Inför de flesta val pratas det om bortkastade röster. Partier kan riskera att inte komma över spärren för att komma in i parlamentet, vissa partier kan få problem att för gehör för sina frågor när de väl kommer in i parlamentet. Piratpartiet har vid upprepade gånger pekats ut i media som ett parti där en röst på dem skulle vara bortkastad. Nu ser partiet ut att klara spärren för att komma in i parlamentet. •• Kastar man då ändå bort sin röst om man lägger den på Piratpartiet?– Det beror ju lite på hur man som väljare ser på frågan. Man kan se det som att det är ett tydligt ställningstagande att rösta på dem, och då är det ju inte att kasta bort sin röst. Vill man däremot ha inflytande i politik i allmänhet är det en bortkastad röst, säger Magnus Blomgren.Christian Engström tror tvärtemot att partiets rykte och framtoning sätter dem i en unik position att påverka EU.  – Just nu i Sverige får man nog säga att vårt namn kanske är lite till vår nackdel. Men när vi väl kommer in i EU-parlamentet så kommer det att bli vår största tillgång, just att vi sticker ut lite. Jag fick precis höra från en fransk journalist att piratpartiet är det enda de pratar om därnere i EU-parlamentet.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro