ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Piratpartiet riskerar att åka ur EU-parlementet

Leif Oldenburg · 4 Maj 2014
Uppdaterad 5 Maj 2014

Miljöpartiet kan bli den stora vinnaren i EU-valet den 25 maj. Partiet går starkt framåt i den Sifo-mätning som beställts av Sveriges Television. Samtidigt riskerar Piratpartiet att förlora båda sina platser i EU-parlamentet.

klar

Artikellänk är kopierad

Piratpartiets partiledare Anna Troberg och EU-parlamentarikerna Christian Engström och Amelia Andersdotter.
Piratpartiets partiledare Anna Troberg och EU-parlamentarikerna Christian Engström och Amelia Andersdotter.Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

I EU-valet 2009 fick Piratpartiet över sju procent och ett mandat. När Sveriges representation i parlamentet i samband med Lissabonfördraget utökades från 18 till 20 ledamöter fick partiet ytterligare en plats. 

I den nya Sifo-mätningen landar partiet på 2,2 procent. Om siffran står sig förlorar Piratpartiet båda sina platser i parlamentet.

– Siffrorna måste sättas i relation till vad vi fick i mätningarna i början på året. Då låg vi på 1,3 procent om jag minns rätt. Vi är ett litet parti med lång startsträcka och sist gick vi från ingenstans till sju procent på bara fem veckor. Nu vet alla att vi finns och vi får medverka i de flesta debatter, säger partiledaren Anna Troberg.

LÄS MER: Vänstervindar i Europa inför valet

Även Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna riskerar att bli helt utan representation i det nya EU-parlamentet.

Miljöpartiet går kraftigt framåt jämfört med valresultatet 2009 och får drygt 16 procent i mätningen jämfört med elva procent i valet 2009. Även Feministiskt initiativ fortsätter att öka sitt stöd bland väljarna och får 3,2 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro