ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Piratpolis tog nioårings Nalle Puh-dator

Tomas Lundin · 26 Nov 2012
Uppdaterad 26 Nov 2012
Piratpolis tog nioårings Nalle Puh-dator Artisten Chisu tar avstånd från tillslaget – men har egentligen inte så mycket att säga till om.

Piratpolis tog nioårings Nalle Puh-dator Artisten Chisu tar avstånd från tillslaget – men har egentligen inte så mycket att säga till om. Foto: All Over Press


Ett polisingripande har gjort att debatten om nätfrihet åter har blossat upp. Finsk polis gick in i familjens hem och beslagtog nioåringens Nalle Puh-dator. Anledningen: Hon hade sökt på artisten Chisu på The Pirate Bay.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt Hufvudstadsbladet berättar pappan att dottern förra hösten googlat på Chisus nya album och därigenom kommit in på Pirate Bay. I våras fick pappan sen hem ett brev från Upphovsrättens informations- och övervakningscentral som krävde 600 euro, ungefär 5 000 kronor, för olaglig nedladdning. Desutom krävde man att pappan skulle skriva på ett avtal om att hålla tyst. 

När pappan vägrade betala gick polisen i förra veckan in i hemmet i Helsingfors. Där beslagtog de flickans dator – prydd med Nalle Puh och hans vänner. 

Under tillslaget sa polisen att det skulle vara lättare för alla om pappan bara betalade böterna, något familjefadern jämför med maffiametoder. 

– Vi har inte gjort något fel med vår dotter. Om vuxna ofta inte vet hur man ska använda en dator på nätet, hur ska en nioåring göra det?, säger han enligt Torrentfreak. 

Det hela blir mer problematisk av att pappan faktiskt hade betalat för albumet. Efter att sökningar på Google och Pirate Bay inte gett några spelbara resultat gick han till en fysisk skivaffär och köpte cd-skivan till dottern. 

Nu har familjen fått stöd från offret för flickans nedladdning, den svenskfödda artisten Chisu. Hon ber på sin Facebooksida om ursäkt till nioåringen och pekar henne till en länk på Spotify, där hon kan lyssna på musiken gratis.

– Det är ledsamt att se hur inte ens stora artister vet vad som görs i deras namn. Det värsta är att de, som Chisu, inte ens kan göra något efter att ha fått reda på det eftersom all övervakning och skydd av copyright är centraliserad, säger finska Piratpartiets företrädare Joonas Mäkinen till Torrent Freak. 

Det vanligaste är att den som äger bredbandsuppkopplingen betalar kraven. Samma höst som den nioåriga flickan sökte på Pirate Bay valde 28 kontoinnehavare att förlikas med finska antipirat-organisationen CIAPC. Eftersom de skrivit på sekretessavtal är det svårt att få reda på detaljer i fallen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro