ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Pittstim" slåss mot mansrollen

Johanna Engman · 30 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Karolina Ramqvist och Inti Chavez Perez i samtal. 

Karolina Ramqvist och Inti Chavez Perez i samtal.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Metro sammanförde ”Fitt-stims” Karolina Ramqvist, journalist och författare, med ”Pittstims” Inti Chavez Perez, som tidigare varit redaktör för genustidningen Macho. Här diskuterar de mansroller, feminism och förebilder.

Om behovet av ”Pittstim”

Karolina Ramqvist: I dag vet jag inte om det finns ett så stort behov av den personliga berättelsen som det fanns för tio år sedan.

Inti Chavez Perez: Jag håller inte med, det finns ett vi och dom-perspektiv. Journalister som beskriver andra människor, som en huligan som skrivit i boken, den typen av personer blir en ”dom-grupp”. Det är aldrig de själva som får komma till tals. Sådana här berättelser be­hövs, i alla fall för killar.

KR: Det som var speciellt med ”Fittstim” var att det inte var så vanligt då. I dag är det inte något särskilt. Då var det inte så vanligt.Om behovet av ”Fittstim”

KR: Om inte Linda Skugge och Belinda Olsson initierat den hade andra gjort det. Det låg i tiden. Jag upplevde väldigt starkt när jag blev tillfrågad att ”jaha, är det andra som tänker i de här banorna?”

ICP: Jag var lite för ung för att tänka så mycket mer än att det var en bok med coola tjejer som man kunde ha som förebilder.Om mans- och kvinnoroller

ICP: ”Pittstim” slåss mot mansrollen, 15 killar som skriver om våld, våldtäktsförsök, misshandel, ätstörningar och visar på vilket sjukt system som killar tvingas gå med i för att vara en cool kille. Det är 15 rätt hårda slag mot mansrollen.

KR: Det är fascinerande, många av de här killarna som skriver är jätteunga. Samtidigt beskriver de samma sak som någon skrivit för väldigt länge sedan. Det är inte så jättestora skillnader. Det handlar nästan mest om våld. Det är väldigt gammalt.

Malm myntade ordet

”Fittstim” kom 1999 och är en antologi skriven av 18 kvinnor, bland andra Linda Skugge, Belinda Olsson och Karolina Ramqvist. Begreppet myntades av LO:s Stig Malm 1992 när han kallade ­social­demokratiska kvinnoförbundet för ett fittstim.”Pittstim” som kommer ut på torsdag är en antologi av 15 män, bland andra Inti Chavez Perez, Zanyar Adami och Gustav Fri­dolin. Ordet kommer från början från journalisten Lasse An­rell, som i en krönika und­rade när ”Fitt­stims” motsvarighet ”Pitt­stim” skulle komma.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Engman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro