ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pizzakungen som vill bli president

Johanna G Jimenez · 13 Okt 2011
Uppdaterad 13 Okt 2011
Herman Cain knep nyligen topplaceringen när republikanerna pejlade stämningen vid ett internt partimöte.

Herman Cain knep nyligen topplaceringen när republikanerna pejlade stämningen vid ett internt partimöte. Foto: Daniel Acker/AP


Tea Party-rörelsens nye favorit, och förre pizzakungen, Herman Cain har medvind och leder bland republikanerna. Han tar röster från de allra mest konservativa. Nu kan han bli den som hotar Obama – om han blir republikanernas kandidat nästa år.

klar

Artikellänk är kopierad

I upptakten till den amerikanska presidentvalskampanjen riktas nu ögonen mot pizzakungen och Tea Party-rörelsens nye favorit Herman Cain – som oväntat vann stort bland republikanernas partimöte i Florida. Och i en färsk opinionsundersökning stärker han ställningarna som den kandidat som republikanerna själva vill se i slutfajten mot Barack Obama.   65-årige Herman Cain har jobbat som vd för Godfather’s Pizza och analytiker åt Coca Cola, och är i dag känd radioprofil i Atlanta. Han är arbetarklasskillen som jobbat sig upp till företagsledare och har lagt fram ett förslag på kraftiga skattesänkningar för att stimulera ekonomin. Den så kallade 9-9-9-planen som innebär 9 procent bolagsskatt, 9 procent inkomstskatt och en konsumtionsskatt på 9 procent. – I klartext betyder det att staten inte ska spendera något alls, förklarar Merrick Tabor, statsvetare och expert på amerikansk politik vid Stockholms universitet. – Cain plockar de allra mest konservativa högerrösterna och har seglat upp nu när det finns en stark kritik mot finansvärlden i samband med upploppen på Wall street. Det här är något mycket tillfälligt, säger Merrick Tabor. Herman Cain är även känd för att kläcka ur sig provocerande citat. Till Wall Street Journal sa han nyligen att upprorsmakarna i New Yorks finansdistrikt fick skylla sig själva för att de inte har något jobb. – Just nu är det främst ekonomin som diskuteras i amerikansk politik. Men Cain har relativt små chanser att gå vidare när man börjar diskutera andra ämnen. I de breda lagren uppfattas han också som allt för långt åt höger, menar Tabor. Efter årsskiftet drar nomineringsprocessen igång på allvar. – Det är först då som man egentligen kan säga något om vilka kandidater som har en chans att gå vidare, säger Merrick Tabor.

... och de tar upp kampen mot Cain:

Rick Perry – Guvernör i Texas sedan år 2000 och mycket populär bland Tea Partyrörelsen.

Mitt Romney – Har kritiserats för att vara alltför ”socialistisk” i sin hälsovårdspolitik.

Rick Santorum – Socialkonservativ – uppfattas ofta som extremt konservativ av mittväljarna.

Ron Paul – Vill ha väldigt lite inblandning av staten. Kritiserats för att vara antipatriotisk.

Newt Gingrich – Tydligt konservativ politiker som varit med länge i amerikanska kongressen

Michele Bachmann – Har bland annat profilerat sig som motståndare till samkönade äktenskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna G Jimenez
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro