ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pizzeria använde borrmaskin för att blanda sås

Fredrik Tideman · 10 Jul 2014
Uppdaterad 10 Jul 2014
Bilden kommer från en restaurang där man 2009 upptäckte att såsen blandades med hjälp av borrmaskin. Sedan dess har samma lösning upptäckts på flera pizzerior i Österåker.

Bilden kommer från en restaurang där man 2009 upptäckte att såsen blandades med hjälp av borrmaskin. Sedan dess har samma lösning upptäckts på flera pizzerior i Österåker. Foto: Miljö. och hälsoskyddsenheten/Österåkers kommun


En pizzeria i Österåker kommun får förbud mot att använda borrmaskin för att blanda såser. En metod som är vanlig bland pizzeriorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är fjärde gången sedan 2009 som en pizzeria i Österåker kommun får förbud mot att använda en borrmaskin med en omrörare för att blanda sås. Och det är ingen ovanlig företeelse.

– Det är så här det ser ut, det är oftast pizzeriorna som har de här föremålen. Men försöker att hitta billiga lösningar och ser hur andra gör, säger Lezlie Lindhé, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Österåkers kommun.

Anledningen till att man inte får använda en borrmaskin tillsammans med livsmedel är att mineraloljor och fett från maskinen kan hamna i livsmedlen. Dessutom kan ytskikt från omröraren som sitter på borrmaskinen lossna och hamna i såsen.

På den aktuella pizzerian hade ytskiktet på omröraren släppt så att metallkärnan syntes.

Pizzerian har nu fått ett förbud mot att använda borrmaskinen och en uppföljande kontroll komer att göras.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro